Jedna z prvních školek v Rakousku-Uhersku fungovala na Sokolovsku

14. únor 2023

V obci Královské Poříčí byla v roce 1890 postavená jedna z vůbec prvních školek v tehdejším Rakousku-Uhersku. Spolu s ní byla pro horníky postavená také.

V oblasti kolem Královského Poříčí se kolem roku 1860 začalo těžit hnědé uhlí a byla tam založena těžařská společnost Britannia, jejímž řízením byl pověřen Bernhard Seebohm. Pro své zaměstnance nechala společnost postavit jednak obytné domy pro zaměstnance, ale také podnikovou konzumní prodejnu nebo první mateřskou školu.

Z více než 130 let staré budovy se ozývají dětské hlasy dodnes. Svému účelu stále slouží.

„O ty svoje pracovníky se Seebohmové dobře starali. Školka byla postavena už v roce 1890 a byla to jedna z nejstarších mateřských školek v tehdejším Rakousku-Uhersku. Byly zde také hornické kolonie, u kterých byly například malé kůlničky. Dále zde bylo také zázemí, takový konzum, přistavený ve 30. letech,“ přiblížil ředitel Muzea Sokolov Michael Rund.

Fotogalerie

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.