Jedna z nejoblíbenějších akcí v Chebu končí. Po 20 letech se letos neuskuteční Chebské dvorky

23. leden 2023 11:55

Chebské dvorky po dvaceti letech končí. Festival pořádali organizátoři v uličkách a dvorech domů v různých částech historického centra Chebu. 

Několikadenní festival pod širým nebem nabízel návštěvníkům výstavy obrazů i fotografií, divadelní představení nebo koncerty. Pro letošní rok už ale organizátoři s akcí nepočítají.

Chebské dvorky organizovala Galerie G4. Podle jejího ředitele Zbyňka Ilka vedlo k ukončení festivalu několik důvodů: „Nárůst administrativy a byrokracie kolem dvorků šla šíleně nahoru. Je paradoxní to, že záležitost upozornila na to, že fasády ve dvorních traktech nejsou opravené. Začaly se opravovat. Tím nám zmizela možnost vystavovat, protože do těch nových omítek se tlouct hřebíky nemohou a nemohou se tam věsit obrazy.“

Akce každoročně přilákala stovky návštěvníků. Její konec mrzí i obyvatele Chebu. „Mrzí mě, že končí. Byla to akce, na kterou se sem sjížděli i lidé z Prahy. Je to škoda,“ říká pan František, který Chebské dvorky pravidelně navštěvoval.

Organizátoři chystají na letošní rok podobnou přehlídku. Měla by na dvorky navázat a být víc zaměřená na výtvarné umění profesionálních autorů. „Chceme udělat přehlídku autorů, kteří na dvorcích vystavovali během těch dvaceti let. Do budoucna plánujeme, že bychom rozšířili tuto aktivitu do historických budov města, a tím bychom lidi zavedli na místa, kam běžně nechodí,“ dodal Ilek.

autoři: Michal Švarc , nkr
Spustit audio