Aš jedná o zajištění lékařské péče v německém Selbu

24. leden 2023 09:15

Sehnat lékaře na Ašsku je čím dál větší problém. Většina doktorů odešla do důchodu a nemá je kdo nahradit. Chybějící lékařskou péči chce proto město zajistit v sousedním Německu, kam to mají lidé blíž než třeba do Chebu.

Lidé v Aši musí za péčí dojíždět i do desítky kilometrů vzdálených měst. Nejvíc chybí pediatři, ale taky lékaři odborných ambulancí. Většina doktorů odešla do důchodu a nemá je kdo nahradit. Město proto jedná se sousední nemocnicí v německém Selbu, aby ji mohli využívat i Češi.

„Spoustu Ašanů musí jezdit za svým lékařem třeba do Kraslic. Lékaři nám tady chybí dlouhodobě. Ta situace je natolik závažná, že je potřeba řešit to i touto formou přeshraniční spolupráce s Německem. Německá strana je tomu nakloněná. Čekají nás další jednání s představiteli selbské nemocnice,“ uvedl místostarosta Pavel Matala z hnutí Za Aš.

V obou městech by měly navíc vzniknout pracovní skupiny, které budou jednat se zdravotními pojišťovnami. O spolupráci se selbskou nemocnicí usilovalo i minulé vedení Aše. Plány ale ztroskotaly na zamítavém stanovisku pojišťoven. Pomoc při jednání s pojišťovnami teď nabídl městu i Karlovarský kraj.

Spustit audio