Jedlý hřib příživný parazituje na plodnicích jedovatého pestřce obecného

Od srpna do listopadu můžete s trochou štěstí najít jedlou, ale poměrně vzácnou houbu hřib příživný. Patří mezi nepravé hřiby a už podle názvu jde o parazitickou houbu.

Hřib příživný roste na plodnicích jedovatého pestřce obecného, který někteří houbaři používají v minimálním množství jako výrazné houbové koření. Na rozdíl od pestřce je hřib příživný jedlý, s ohledem na jeho vzácnost je ale lepší ho nesbírat. Jak hřib příživný vypadá a čím se liší od podobného, ale chutnějšího a samostatně rostoucího hřibu plstnatého? V Houbařském okénku o tom mluví mykolog Zdeněk Hájek.

Pokojové rostliny pěstujeme, aby nám krášlily domov. A často ani nevíme, že některé z nich mají léčivé účinky. Která pokojovka a zároveň léčivka se vám okamžitě vybaví? Bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová jich zná přes 80 a je spoluautorkou knížky o nich. Vyzkoušela pěstování všech rostlin v publikaci uvedených?

Sbírání poštovních známek zasvětil svůj život filatelista Oldřich Pelíšek. Filatelii se věnuje už 35 let, zaměřuje se především na období první republiky. Nedávno ve své sbírce objevil malý poklad, na který si nechal vystavit atest a těší se z jeho mimořádnosti. O kterou poštovní známku se jedná?

Čtěte také

Tenký jako lidský vlas je hliníkový plech, ze kterého se vyrábějí nápojové plechovky. Podle ředitele továrny s největším objemem výroby těchto nápojových obalů v České republice Radka Mádra je velkým tématem současné doby úspora materiálu a recyklace, a to i s ohledem na šetření energiemi. A jak se firma se sídlem v Dýšině staví ke sběratelům nápojových plechovek, vychází jim v mezích svých možností vstříc?

Přes 30 islandských koní chová v obci Milevo na Tachovsku paní Anna Dives. Původně si toto plemeno zamilovala její maminka a před 20 lety koupila jednoho koně přímo na Islandu. Ostatní z milevského stáda pocházejí z Německa, Rakouska a někteří se narodili i tady v Čechách. Jak se jim v našem podnebí daří? To zajímalo Martinu Sihelskou.

Zveme například na konferenci Zelenomodrá infrastruktura 29. 8. v Plzni, na Podzimní porcelánové slavnosti 2. až 4. 9. v Karlových Varech, na turistický pochod Rozhlasová 25 s Českým rozhlasem Plzeň 3. 9. a na Hrnčířské trhy 10. a 11. 9. v Berouně.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio