Jedinečný výhled nabízí už po několik staletí věž v Podhradí u Aše

14. květen 2021

Další turistický tip nás zavedl do Podhradí u Aše. V obci najdete 22 metrů vysokou hradní věž, která slouží jako rozhledna a nabízí jedinečné výhledy do okolí.

Podhradí na Chebsku leží v ašském výběžku nedaleko hranic s Německem. Před druhou světovou válkou bylo samostatnou obcí, poté tvořilo jednotnou obec spolu s vesnicemi Doubrava a Kopaniny. Roku 1975 bylo připojeno k Aši. V roce 1990 se ale stalo opět samostatnou obcí, kde dnes žije pouhých 200 obyvatel.

Kromě krásné okolní přírody se pyšní také bohatou historii. Už ve 13. století tu stával románsko-gotický hrad, který později nahradilo hned několik zámků významného šlechtického rodu Zedtwitzů. Z kdysi rozsáhlého panství se do dnešních dnů dochovala jen hradní věž.

„Na území obce bylo vystavěno celkem pět zámků. První vyhořel, na jeho základech a v horní části se postavily dva zámky. Na druhé straně obce byl Nový zámek a v odlehlejší části zámek Sorg,“ popsala starostka Podhradí Kamila Červenková.

Na místě zámků zbyly už jen ruiny a přes dvě desítky metrů vysoká věž, která je nejstarší stavbou Ašska. Její vrchol nabízí nezapomenutelný výhled na okolní krajinu. Pravidelné prohlídky věže můžou zájemci využít každou neděli od 13 do 15 hodin. Pro zdolání věže doporučujeme kvalitní obuv a lepší fyzičku.

autoři: Jana Strejčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související