Jeden z pouhých pěti vyrobených motocyklů Praga stojí v nepomuckém Muzeu veteránů

14. únor 2021
Poklady minulosti

V Nepomuku na jižním Plzeňsku mají na Zelenohorské poště Muzeum veteránů. Jsou tam k vidění pozoruhodné exponáty. Jedním z nich je například dosud pojízdný motocykl značky Praga.

Motocykl československé produkce, jehož výroba je starší devadesáti let, stojí v Muzeu veteránů v Nepomuku. Tento exponát pochází z Blovic a je jeden z pěti vyrobených s olejovým chladičem. Je pravděpodobné, že se jiný motocykl než ten, který je vystavený v Nepomuku, již nedochoval.

V době, kdy byl motocykl do muzea přivezen, byl v původním stavu, avšak značně zchátralý. „Shodou okolností jsem se setkal s jeho konstruktérem inženýrem Kochem a ten mi o historii stroje povídal,“ řekl zakladatel Muzea veteránů v Nepomuku František Kroupa.

Stroj byl vyráběn pro armádu a policii jako zkušební vzorek, avšak s příchozí krizí se model motocyklu přestal vyrábět. Rovný, pohodlný motocykl v americkém stylu se širokými řídítky má namontovanou i postranní odpruženou sajdkáru s bočními dvířky a náhradním kolem. Díky postrannímu vozíku mohla v motocyklu jet celá rodina.

Historický model je stále pojízdný

Ve třicátých letech stál tento motocykl podle pana Kroupy zhruba 12 až 13 tisíc korun a sajdkára přibližně 4 tisíce. „Pokud bychom tam namontovali baterii, tak bychom měli odjet. Tento motocykl jel i na svatbu a na závody do Domažlic," poznamenal František Kroupa.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio