Jeden z nejvýznamnějších evropských afrikanistů vystudoval Západočeskou univerzitu v Plzni

24. leden 2023 18:20, aktualizováno

Jan Záhořík z filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni patří k nejvýznamnějším evropským afrikanistům a za posilování dobrého jména univerzity v zahraničí získal historicky první Cenu rektora ZČU. Věnuje se především Etiopii.

Jan Záhořík v Africe absolvoval už tři desítky výzkumných, přednáškových a cestovatelských pobytů – jak sám říká, afrikanista by se měl především pohybovat v terénu. Je autorem řady knih a přednášel na dvou desítkách univerzit v Evropě, Spojených státech a Africe. Rodáka z Ústí nad Labem nicméně původně lákala spíše oblast Skandinávie. „Chtěl jsem studovat švédštinu, anglistiku a amerikanistiku, ale na tyto obory jsem se nedostal. Přijali mě místo toho do Plzně na sociální a kulturní antropologii a zde jsem se začal věnovat právě Africe, což byla moje druhá velká láska,“ vypráví Jan Záhořík.

Janovou srdeční záležitostí se stala Etiopie. Tato země má dle jeho názoru všechno: tisíce let staré památky, měnící se krajinu, velehory i suché nížinné oblasti. Jeho nejoblíbenějším místem je historické město Lalibela, zapsané na seznamu UNESCO, složené z jedenácti chrámů vykutaných přímo do skály. Rád jezdí také k jezeru Ziway.

Pobyt v Etiopii přináší rizika, ale především úžasné zážitky

V Etiopii žije zhruba 120 milionů obyvatel, řada z nich bohužel ve velké chudobě. Evropané jsou zde vnímáni jako něco exotického a jsou středem pozornosti. „Kdekdo po vás chce peníze, pomoc, ale spousta lidí si jenom ráda popovídá, obzvlášť na venkově, kde vidí cizince jen vzácně. Hlavně pro děti představujete atrakci,“ popisuje Jan. „Jednou jsem byl obviněn ze špionáže, to když jsem pobýval v městečku nedaleko hranic se Súdánem. Byl jsem prvním bělochem za dlouhá léta, který se tam objevil, takže to vzbudilo podezření. Naštěstí tehdy vše dobře dopadlo.“

Vážná kriminalita ve smyslu, že by někdo mířil na cizince samopalem, v současné době v Etiopii naštěstí nehrozí. Více by se měl mít turista na pozoru ohledně dopravy, místní řidiči totiž často jezdí extrémně rizikově. Co pak Jan Záhořík vůbec nedoporučuje, je koupání v jezerech, a to kvůli velkému množství smrtelně nebezpečných parazitů ve vodě. Jediným místem k tomu vhodným je jezero Langano v blízkosti hlavního města Addis Abeba, které platí za místní „riviéru“.

Přes všechny nástrahy může být dovolená v Etiopii úžasným zážitkem. Termín cesty je ovšem třeba pečlivě naplánovat. Nejlepší počasí nabídne leden až březen, období mimo velkou dešťovou sezónu, a dále květen. Teploty jsou přijatelné, není třeba se bát velkých veder. Sám Jan Záhořík se do Etiopie chystá letos v březnu, aby se zapojil do projektu mezinárodní spolupráce univerzit. Další cestu pak plánuje začátkem léta, tentokrát bude ovšem jeho cílem pro změnu Nigérie.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio