Jeden z nejkrásnějších výhledů na město Jáchymov je z vrchu Klobouk. Cestu k němu lemují stoleté lípy

3. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Jáchymov je lázeňské městečko v Karlovarském kraji. Najdete ho nedaleko hranic s Německem. Dnes třítisícové město má velmi bohatou historii. V 16. století byl Jáchymov po Praze druhým nejlidnatějším městem v Čechách. V něj se původně malá osada rozrostla díky těžbě stříbra a ražbě jáchymovských tolarů.

 

 

 

Město také proslavila Marie Curie-Sklodowská, která izolovala radium z jáchymovského smolince. Další významná kapitola historie města se psala v 50. letech 20. století, kdy zde byli političtí vězni nuceni k těžké dřině v místních uranových dolech. I tyto zlé časy se ale staly historií a Jáchymov je dnes po celém světě znám především díky unikátní radonové léčbě.

Kdo by se ale chtěl na město podívat pěkně z výšky, měl by se vydat procházkou na vrch Klobouk, kam s oblibou míří místní obyvatelé i lázeňští hosté. Nejlepší přístupová cesta ke Klobouku vede od radnice po žluté turistické značce. Po krátkém výšlapu se pak rozevírá výhled na město.

Cesta pak pokračuje tak zvanou Císařskou alejí lemovanou stoletými lipami. Zajímavé jsou z ní nejen krásné pohledy na historické centrum Jáchymova, ale i alej samotná. Stromy byly vysázeny v letech 1898 až 1903 u příležitosti 50. výročí panování císaře Františka Josefa I. A bez větší újmy vydržely v drsném krušnohorském klimatu dodnes. Procházka Císařskou alejí je zážitkem v každém ročním období. Nejlepší je se na ni vydat odpoledne za slunečného dne, kdy na vás bude celou cestu svítit sluníčko.

Samotný vrch Klobouk se nachází nad alejí a můžete k němu pokračovat o něco příkřejší cestou. Budete-li jej hledat na mapě, nehledejte Klobouk, ale vrch Stráž s nadmořskou výškou 840 metrů. Jméno Klobouk se vžilo jen u místních díky tvaru kopce, který klobouk připomíná.

Spustit audio