Ať je léto nebo zima, na Pancíři je vždy prima

7. prosinec 2020

Horská chata Pancíř s rozhlednou se nachází nedaleko města Železná Ruda a stojí na stejnojmenné hoře, tedy na Pancíři, který se tyčí ve výšce 1 214 metrů nad mořem. Ačkoliv se po něm jmenuje celý Pancířský hřbet, není to jeho nejvyšší vrchol. Tím je Můstek, který má 1 234 m n. m.

Ze zdejší rozhledny jsou opravdu krásné rozhledy. Za dobré viditelnosti dohlédneme do širého německého i českého kraje. Je možné vidět jak Alpy, tak i třeba Temelín. Rozhledna zde stála již v roce 1880 a byla tak první rozhlednou na Šumavě. Přetrvala zde však jen několik let. Současnou rozhlednu nechal v roce 1923 vybudovat Klub českých turistů a pojmenována byla po Jaroslavu Mattušovi, propagátorovi šumavské turistiky. Dnes místo nese název Horská chata Pancíř.

Chata má sezónní provoz, který začíná v lednu, kdy jsou zimní prázdniny a lyžařské školy. Na jaře zase začíná letní turistika, která se dle majitelky chaty Venduly Klášterkové vzmáhá oproti předchozím letům. Chata bývá otevřena přibližně do poloviny listopadu, a poté už se opět čeká na zahájení zimní sezóny.

Za krásu horských výhledů se v zimě platí

Na dotaz, zda má majitelka a provozovatelka Horské chaty Pancíř Vendula Klášterková na Pancíři raději zimu nebo léto, odpověděla následovně: „Tak nebo tak, mám ráda obojí, ale v létě máme méně starostí s tím, abychom dokázali provoz chaty udržet. V zimě je to takové obtížnější co se týká sněhu, dopravy, zařízení průtahu cesty pro ubytované, dopravení zboží a všechno.“

„Nejlépe by se sem měli turisté dostat po svých a nevyužívat sedačkovou lanovku,“ uvedla majitelka.

Další zajímavosti v okolí, které rozhodně stojí za to navštívit, jsou například Čertovo a Černé jezero, dále rozhledna Špičák, nebo třeba město Železná Ruda.

Spustit audio