Je to jenom v hlavě, říká posluchačka z Plzně. Čtvrtstoletí kouřila, víc než čtvrtstoletí nekouří

28. květen 2019

31. květen je Světovým dnem bez tabáku. Dobrá příležitost k tomu udělat věc, ke které jste se zatím jen odhodlávali: už si nezapálit.

„První výprask za cigarety jsem dostala v pěti letech. Potom jsem kouřila 25 let a když mi nestačilo 40 cigaret denně, tak jsem to položila. Řekla jsem si ,v pátek naposledy´ a od té doby jsem si nezapálila. Je to jenom v hlavě. Rozhodla jsem se, cigaretu položila a tím to zvadlo. Je to 27 let,“ vypráví bývalá kuřačka z Plzně, „důležité je to rozhodnutí. Takové to ,měl bych´, to není ono. Prostě ,přestanu!´ a pak opravdu přestanete.“

Její slova potvrzuje i odbornice, MUDr. Štěpánka Břízová, vedoucí lékařka Centra pro závislé na tabáku Kliniky pneumologie a ftizeologie plzeňské Fakultní nemocnice. Člověk musí chtít sám a přestat nejlépe ze dne na den, neodkládat a neprodlužovat to. V případě potřeby může vyhledat pomoc na specializovaných pracovištích, jedním z nich je právě Centrum pro závislé na tabáku v Plzni.

Nenahradit závislost závislostí

Asi nejtěžší je přetrpět abstinenční příznaky, které u někoho mohou být opravdu silné. Pro takové odvykající bývá prospěšná farmakoterapie v podobě léků, nikotinových žvýkaček a náplastí. Vysazuje se po několika měsících a ve spolupráci s lékaři si ohlídáte, aby jednu závislost nenahradila druhá, jako se to stalo 62letému Pavlovi: „Už 20 let nekouřím, ale žvýkám nikotinové žvýkačky, jak se zbavit návyku na ně?“ Podle MUDr. Štěpánky Břízové je třeba postupovat jako při odvykání kouření: „Zkusit žvýkačky vysadit. Zjistit, jestli jen potřebujete pokrýt dávku nikotinu, nebo je užíváte v situacích, kdy jste byl zvyklý kouřit a cigaretu jste nahradil žvýkačkou.“

Závislost na nikotinu může být fyzická i psychická. „Když si kuřák zapálí a vdechne kouř, už během 10 vteřin se nikotin váže v mozku na receptory uvolňující látky, které vyvolávají příjemné pocity,“ popisuje lékařka, „a protože se to děje rychle po šluknutí, mozek si to spojí a chce znovu. Postupně člověk potřebuje větší dávky a vyvine se závislost.“ Pro kuřáka má většinou cigareta v ruce i další význam, někdo po ní sahá ve stresu, další ve chvílích odpočinku a jiný se bez ní neobejde ve společnosti.

Cigarety vábí už děti, ale trendem je nekouřit

Skoro čtvrtina populace starší 15 let v České republice jsou kuřáci, s kouřením obvykle začali už jako děti. Průměrný věk při první cigaretě v životě je u nás 10 let. Statistiky ukazují, že čím dříve dítě cigaretu vyzkouší, tím je pravděpodobnější, že se u něj závislost na nikotinu vyvine. Náctileté a jejich přístup ke kouření zásadně ovlivňují příklady v rodině, především rodiče, dále spolužáci a velmi často parta kamarádů, za jejíž součást se považují a chtějí v ní být respektováni.

Dobrou zprávou je, že trendem posledních let je nekouřit. „I klienti, kteří k nám chodí, teď bývají mladší a mladší,“ potvrzuje vedoucí lékařka Centra pro závislé na tabáku v Plzni MUDr. Břízová, „nečekají až na zdravotní problémy způsobené kouřením. Stejně jako kdysi tabáková epidemie se tento trend šíří z Ameriky do Evropy a směrem dál na východ. Některé země chtějí být úplně nekuřácké a mají v plánu tzv. End Game, konec hry, např. Finsko, Austrálie nebo Nový Zéland.“

Prodlužte si život

Zmíněné zdravotní problémy, to není jen z pohledu zarytého kuřáka nevýznamný kuřácký kašel po ránu. Jedná se o celou řadu chorob od plicních, přes srdečně-cévní, až po nemoci zažívacího a vylučovacího ústrojí, mnohdy s fatálním koncem. „Víceméně asi nenajdeme v těle orgán, na který kouření nemá vliv,“ zdůrazňuje MUDr. Štěpánka Břízová. Tabáková závislost zkracuje život o celé roky, a tím, že kouřit přestanete, si plnohodnotný život prodloužíte. Dokázali to jiní a dokážete to i vy.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio