Jazzfest v Karlových Varech a Sokolově láká na moderní jazz i vážnou hudbu

13. říjen 2014

Karlovy Vary a Sokolov hostí už 31. ročník Jazzfestu 2014. Přehlídka nabídne koncertní vystoupení špičkových českých i zahraničních interpretů.

Předzvěstí hlavních koncertů jsou dva jazzové večery v sokolovském Domě kultury a v Městském divadle.

„Vystoupí jednak Roman Pokorný se svým novým projektem Feelin' The Spirit, což je takový do bluesu hozený program. A 15. října v Městském divadle v Sokolově vystoupí Pavel Fajt se svým projektem Slet bubeníků. Je to zajímavé tím, že na koncertě má vždycky jiné účinkující ze zahraničí,“ říká ředitel Jazzfestu Milan Krajíc.

Letošní dramaturgie pokračuje v cestě, kterou se organizátoři vydali před lety. Tou je zaměření především na moderní jazz, který bude připravený pro fajnšmekry 16. října v karlovarském divadle Husovka.

„Vystoupí plzeňská kapela Limbo a americký saxofonista Mark Bernstein se svým International Quartet. Je to hudba, která se tvoří přímo na místě. Jde především o improvizaci, dřív se tomu říkalo třeba free jazz, dneska to je volná hudba,“ doplňuje Krajíc.

Vážná hudba i improvizace

Jazzová muzika je často spojovaná s dalšími hudebními žánry, včetně hudby symfonické. Dokladem toho bude i páteční světová premiéra Koncertu pro klavír a orchestr f moll Brána k zahradám skladatele Kryštofa Marka. V Lázních III v Karlových Varech ho předvede karlovarský pianista Jindřich Henry Volf a Karlovarský symfonický orchestr.

„S tím, že sólista zaměstná mimo symfonického orchestru jazzové trio. Tam se ukáže taková obojživelnost toho interpreta i skladatele. Jsou tam tři části jakoby vážné muziky a mezitím jsou improvizační plochy. Je to famózní muzika, krásně napsaná a myslím, že i obecně stravitelná,“ doplňuje manažer projektu Jindřich Volf starší.

Roy Hargrove s Quintetem

Na tomto koncertu bude zároveň předána Cena barona Schoenecka. Letošním laureátem se stane karlovarský klavírista Jan Spira. Svůj koncert budou mít na festivalu i regionální kapely, které vystoupí v kinokavárně Drahomíra 18. října. Hlavní hvězdou festivalu ale bude americký trumpetista Roy Hargrove se svým Quintetem.

„Je to jazzový muzikant, který vyrostl ve stylu hard bob, ale dneska se už kosmopolitně věnuje všem žánrům. Natočil hip-hopové nebo funkové desky, které se prosadily v americké hitparádě. Dostal dvě ceny Grammy, je to velmi slavný a vynikající muzikant,“ uzavírá ředitel Jazzfestu Milan Krajíc.

Na vystoupení Roye Hargrova a jeho Quintetu se můžou příznivci jazzu těšit 19. října v karlovarských Lázních III.

Spustit audio