Jan Sojka: Rodina a jiné regály. Příběh odehrávající se na oslavě sedmdesátin

17. duben 2021

Povídka plzeňského spisovatele Jana Sojky s názvem Rodina a jiné regály je o dvou bratrech a trochu zvláštní oslavě sedmdesátých narozenin jednoho z nich.

Účinkuje: Jakub Pavel Šmíd
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 17. 4. 2021
Natočeno: v Českém rozhlasu Plzeň

Název povídky odkazuje k velké sbírce pohlednic, kterou si celý život vytvářel dnešní sedmdesátník Petr. Trošku nečekaně se jí náhle bude probírat i jeho o něco starší bratr Pavel. A možná mu dojde něco, co dřív ani nevnímal.

Povídka vyšla ve stejnojmenné knížce v nakladatelství Host na konci roku 2020. Texty, které v ní najdeme, vznikaly od března do června téhož roku, v začátcích koronavirové pandemie, kdy většinu z nás vůbec nenapadlo, že tu s námi bude i po roce. Koronavirus je nějak přítomen v každé z uveřejněných povídek, ale nikdy to není prvoplánové téma. Povídky ukazují současného člověka v situaci, kterou dosud nepoznal a která jej nutí bilancovat a odhalit, co doposud skrýval i sám před sebou.

Jan Sojka

Jan Sojka (1973) je plzeňský básník, prozaik a také středoškolský učitel. Vystudoval Pedagogickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni obor bohemistika – historie. V roce 1994 spoluzaložil Antidivadlo, nonkonformní literárně dramatickou scénu, kde vystupoval jako herec a také se podílel na přípravě divadelních textů a skečí. Soubor aktivně působil do roku 2014. Jan Sojka vydal několik básnických sbírek, na svém kontě má například novelu Podzimní lidé, Povídky o lovcích a venuších, román ze školního prostřední s názvem Učitel je ve třídě sám. Charakteristikou jeho zatím poslední knížky povídek s názvem Rodina a jiné regály, napsané a vydané v době covidové, by mohla být slova: Skryli jsme své tváře pod roušku a své životy mezi čtyři stěny. 

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio