Jaký cukrářský sáček doporučuje profesionální cukrář Josef Maršálek?

Každý, kdo chce své upečené koláče a dorty ozdobit, by měl využít i cukrářský sáček s ozdobnou špičkou. Dorty pak budou vypadat ještě lépe a upečené řezy jako z cukrárny.

Zkuste investovat pár korun do jednorázových igelitových sáčků. Doporučuji si koupit ty, které jsou ze silnostěnné fólie a vydrží vysoký tlak při práci. Navíc se dají recyklovat. To znamená, že po práci je můžete omýt ve vodě se saponátem, potom opláchnout čerstvou vodou a nechat usušit.

Se sáčkem pracujeme tak, že jej ohrneme jako rukáv, odstřihneme špičku, do které vložíme zdobicí špičku. Sáček naplníme asi do poloviny krémem. A teď pozor. Levou rukou – pakliže jste praváci – držíte vrch toho sáčku a pravou ruku dáte asi 5 až 10 cm nad vaši zdobicí špičku a pouze dlaní vytlačujete kousky těsta, krému nebo náplně. Je to proto, že byste si jinak velmi rychle odrovnali vaše karpální tunely.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.