Jaká je cena bezpečí? Na to se ptá letošní ročník festivalu Jeden svět

14. březen 2023

Současným světem otřásá jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentů o lidských právech a upozorňuje na jejich porušování. Letošním tématem je Cena bezpečí.

25. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se uskuteční od 22. března do 2. dubna ve 28 městech po celé České republice. V Plzni festival proběhne od 22. do 26. března 2023. „Pro letošní ročník jsme se rozhodli nabídku rozšířit o debatní program, který je rovnocenný tomu filmovému, a dát větší prostor virtuální realitě. Ta měla v minulých letech vždy velký úspěch, i proto jsme se rozhodli vytvořit z ní soutěžní kategorii,“ představuje novinky festivalu ředitel Ondřej Kamenický.

Festival nese podtitul Cena bezpečí. „Pro každého znamená bezpečí něco jiného a něco jiného se mu při tomto slovu vybaví. Pro někoho je to rodinné zázemí, teplý byt, nebo třeba finanční zajištění. I cena, kterou jsme ochotni za bezpečí platit je jiná. Proto všechny filmy na letošním festivalu nahlížejí na bezpečí jinak a přináší řadu témat. Všechny však spojuje toto téma,“ uvedla Anna Matuštíková, koordinátorka festivalu Jeden svět Plzeň.

Jeden svět uvede řadu premiér a novinek

Slovensko si připomnělo pět let od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. K případu sahajícímu přes mafii až do vrcholné politiky se ve filmu Kuciak: Vražda novináře vrací režisér Matt Sarnecki. Do nejsevernějšího města světa vyrazí ve filmu Návštěvníci režisérka Veronika Lišková. Sleduje v něm antropoložku Zdenku Sokolíčkovou, která zjišťuje, proč najít nový domov na Špicberkách není zdaleka snadné. Co následuje poté, když někdo prolomí mlčení? Odpověď hledá režisér Mikoláš Arsenjev ve snímku Po prolomení ticha, v němž sleduje spoluzakladatelku iniciativy Ne!musíš to vydržet, upozorňující na sexuální obtěžování a zneužívání moci na českých uměleckých vysokých školách. Kategorie Nová božstva nabídne snímek Polské modlitby režisérky Hanky Nobis sledující cestu mladého Poláka vedoucí od konzervativního křesťanství a homofobních názorů ke zpochybňování existence Boha.

Jednu z tematických sekcí věnuje festival Ukrajině. Uvede například snímek Překonat temnotu natočený kolektivem ukrajinských tvůrců a tvůrkyň, kteří přinášejí výpověď o každodenním životě uprostřed zuřícího konfliktu.

Naděje až do konce

Diváci uvidí také časosběrný dokument Veroniky Stehlíkové, přibližující život s nervosvalovým onemocněním ALS, které způsobuje postupné slábnutí svalů a končí celkovou paralýzou. Léčba zatím neexistuje. Průměrná délka dožití je dva až pět let. Alena, Jarča, Tomáš a Vladimír jsou si této nezvratnosti vědomi. V průběhu čtyřletého natáčení přesto neztrácejí naději. Se zapojením všech sil, fyzických i mentálních, a s podporou rodiny a přátel dál cestují, tancují, milují…

Další informace a kompletní program najdete zde.

autor: Veronika Albrechtová
Spustit audio