Jak učit děti o holokaustu? Ožívá v Itálii fašismus? A jak židovství ovlivnilo západní kulturu?

13. listopad 2022

Mohou dnešní děti pochopit, co byl holokaust? Mají se italští Židé bát návratu fašismu? A jakou roli hrálo židovství v evropské kultuře?

Jak dětem přiblížit holokaust

Učit se o minulosti z učebnic je jedna věc. Ale potkat někoho, kdo dramatické události zažil, pomůže historii nasvítit úplně jinak. Snaží se o to přeživší holokaustu, přírodovědkyně Michaela Vidláková. Tu letos o státním svátku prezident Miloš Zeman vyznamenal právě za její neúnavnou osvětovou činnost na školách. Michaela Vidláková do Terezína přišla s rodiči v 6 letech a měla štěstí, protože se ona i oba její rodiče dočkali konce války. O její práci s českými studenty natáčela Daniela Brůhová.

Co dětem Michaela Vidláková vypráví? Jak se jí daří dnešním dětem události holokaustu přiblížit? A zlepšuje se informovanost studentů o holokaustu? Poslechněte si rozhovor Daniely Brůhové.

Fašistická Itálie?

V centru pozornosti židovských a izraelských médií je už několik týdnů Itálie. Tamní parlamentní volby vyhrála strana s fašistickými kořeny Bratři Itálie a její předsedkyně Giorgia Meloniová se na konci října stala premiérkou – tedy skoro přesně 100 let po neblaze proslulém pochodu na Řím, po němž Benito Mussolini převzal vládu nad Itálií. Mají se italští Židé obávat vzdouvající se vlny neofašismu? Na to se Terezie Jirásková ptala komentátora Hospodářských novin a odborníka na Itálii Ondřeje Housky.

Je tedy současná italská vláda neofašistická? Jakou podporu mají tyto myšlenky v italské společnosti? A hrozí italské židovské komunitě nějaké nebezpečí? To jsou otázky, na které odpovídá Ondřej Houska.

Židovství v evropské kultuře

Když se řekne Žid, asi většině lidí se vybaví obraz chasida – muže s pejzy, černým kaftanem a štrajmlem, tedy velkým kožešinovým kloboukem. Přitom to není nějaký nábožensky nařízený kroj, ale oděv polsko-litevské šlechty ze 17. a 18. století.

To je jeden z několika obrazů, kterými v úvodu nového přednáškového cyklu Židovství v evropské kultuře problematizuje „vnější“ pohled na Židy literární historik, kritik, překladatel, spisovatel a vysokoškolský pedagog Martin C. Putna. Série jeho přednášek na půdě Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy je dostupná i na YouTube kanálu Volá Putna.

Martin C. Putna se v minulosti zabýval ruskou literaturou nebo různými aspekty dějin křesťanství. Nyní pořádá přednášky o židovství v evropské kultuře, nedávno také vydal knihu Modlitby českožidovské. Věnuje se nyní více i židovským tématům? Co by si jeho studenti – nebo třeba posluchači na YouTubu – z přednášek měli odnést? A co Martina Putnu během příprav na přednášky překvapilo?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.