Jak správně krmit ovce: V sezóně by jim mohla stačit pastva, do hry ale vstupují další faktory
Pásla ovečky v zeleném háječku, pásla ovečky v černém lese – už tahle písnička naznačuje, že ovce se může pást skoro kdekoli, je méně náročná. Ovšem jiná písnička – ta o ovčácích čtverácích – napovídá, že si ovečky rády i přilepší... „vy jste naši vičku i tu čočovičku vypásli...“
Pravda je, že ovcím by v sezóně mohla stačit pastva, ale do hry vstupují další faktory – například kvalita dané pastviny, jestli je ovce březí nebo kojí jehně, důležité je i plemeno. Tady platí, že přírodnější plemena jsou skromnější, zatímco ta ušlechtilá potřebují kvalitnější výživu – ovšem dávají taky lepší hospodářské výsledky.
V zimě musí chovatel zajistit dostatek sena a i tady záleží na kvalitě. Přikrmovat se může i slámou, siláží nebo senáží, jídelníček lze zpestřit i jadrnými krmivy – ale tady pozor, ovce je přežvýkavec, potřebuje hodně objemového krmiva a jádro by mělo být opravdu jen zpestření.
Nezbytná je voda k napájení a také liz solný a minerální. Dlouholetý chovatel ovcí Jan Hála doporučuje dva druhy lizu – zvlášť solný a zvlášť s jinými minerály. Pokud totiž ovce víc vyhledává sůl a má k dispozici jen liz smíšený, načerpá víc dalších minerálů, než potřebuje. Více si poslechněte v reportáži.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?