Jak se žilo na zámku. V Hořovicích uvidíte technické výdobytky z poloviny 20. století

13. září 2019

Při návštěvě zámku Hořovice ve Středočeském kraji získá návštěvník dojem, že se vrátil do poloviny 20. století. Poslední majitel hrabě Jindřich ze Schaumburgu totiž spolu se svojí rodinou zámek zmodernizoval a vybavil nejnovějšími technickými vymoženostmi dané doby. A tak to uvnitř vypadá, jako by se v sídle stále bydlelo.

Při rekonstrukci hořovického zámku se podařilo vše vrátit do původního stavu díky hraběnce Nosticové, která ve 40. letech 20. století interiéry ve svých skicách malovala do nejmenších detailů.

Poslední majitelé si sídlo zařídili v duchu tehdejší módy. A nechyběly ani největší technické novinky. Po celém zámku nechali nainstalovat elektrické osvětlení s možností rafinovaného svícení díky mnoha lampičkám a lustrům. Elektrické vedení vedlo povrchově na porcelánových izolátorech a bylo šikovně schováno v nábytku nad knihovnami. Samozřejmostí byly i moderní koupelny s tekoucí teplou a studenou vodou, které se vyráběly na míru v pražských Vinohradech.

Jídlo se připravovalo v kuchyni o patro níž, ale samotné pokrmy se nahoru nenosily. Vyvážely se ručním výtahem. Stačilo na to kolo, provazy a dvě kabinky. Jedna jezdila dolů se špinavým nádobím a druhá nahoru s porcemi jídla, aby služebnictvo na schodech nic nevylilo a jídlo cestou nevychladlo.

https://www.zamek-horovice.cz/cs

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.