Jak se žije se strachem

26. říjen 2017

„Neustále posloucháme ne názory, ale názory na názory – a ty vytvářejí zdánlivou realitu. A ta je zdrojem strachu, protože ji neumíme zakotvit. Jestli nějakou změnu opravdu potřebujeme, tak je to změna vědomí v každém z nás.“ (Stanislav Kudrle)

Stanislav Kudrle je známý český psychiatr a psychoterapeut, který se specializuje na léčbu závislostí a má mnoho zkušeností s holotropním dýcháním. Letos se stal odborným garantem multižánrového festivalu Můj život s... Tento festival se v Plzni již šestým rokem snaží do veřejné diskuse přinášet témata, která jakýmsi způsobem rezonují ve společnosti. Letos zvolili organizátoři téma strach – a volba psychiatra a psychoterapeuta tedy byla logická.

Strach je emoce a každá emoce je velmi nestálou matérií. Jistou roli hraje v životě každého z nás. Zmocňuje se nás ve chvílích, kdy si něco nedokážeme představit, kdy se obáváme toho, co se stane v budoucnosti. Stane-li se hybnou silou ve společnosti, může to být velmi nebezpečné. Obvykle se totiž rychle najde někdo, kdo nám nabídne „bezpečí“, kdo nám nabídne, že nás strachu zbaví. Příkladů takových diktatur a jejich děsivých konců bychom našli v historii mnoho.

Také letošní volby do poslanecké sněmovny byly poznamenány strachem. Stanislav Kudrle situaci komentoval takto:

„Václav Havel v Hovorech z Lán říkal, že pokud revoluce má mít dobré vyústění, tak musí každý jít do jakési vnitřní práce s tím, co s ním udělala totalita a komunismus a toho svého vnitřního komunistu nějak zvládnout a napravit. A pokud se to povede ve větším měřítku, tak nebude potřeba řešit komunisty jako fyzické osoby, protože ta transformace to vyřeší už sama. Ale jak je vidět, tak se to nestalo v tom kýženém počtu.“

Festival Můj život s... už je v plném proudu. Ale téměř všechno ještě můžete stihnout. A zmiňované představení „Svině“ je k vidění ještě v listopadu – konkrétně v pondělí 13. 11. 2017 ve 20 hodin v kulturním prostoru Moving Station v Plzni.

Pozvánka na divadelní představení Divadla Teátr Vaštar v Moving Station
autor: Jan Anderle
Spustit audio