Hokej známe lední, pozemní a teď už i podvodní! Jak se hraje?

24. červen 2019

Potápěčské brýle, šnorchl, silikonové rukavice, téměř kilo a půl vážící olověný puk, speciální hokejka a plavky. Máte to? Tak hurá do bazénu, ponořit se do zhruba dvou metrové hloubky a můžete začít hrát podvodní hokej.

I když o podvodním hokeji slyšíte možná poprvé, tak věřte, že tato hra má už poměrně dlouhou historii. Jedna z verzí vzniku tohoto netradičního sportu je, že jistý britský manželský pár - aktivní potápěči - přemýšlel co dělat  v zimě, když už se venku nedá potápět a tak vymysleli podvodní hokej. Druhá verze mluví o tom, že za vznik této disciplíny může britské námořnictvo, které ji vyvinulo v 50. letech minulého století, aby se vojenští potápěči udržovali ve formě.

Ať je to tak, či onak, do České republiky se podvodní hokej dostal v 90. letech 20. století a první klub vznikl v Českých Budějovicích. Před dvěma lety, tedy v roce 2017 se přidala Praha a také Plzeň. Vznikl tady tým s názvem Pilsen Squids. Ondřej Macek a Martin Káš jsou jeho hrdými zakladateli, dvakrát týdně trénují v lochotínském bazénu a určitě by do svého týmu rádi přivítali nové členy.

Na to, abyste mohli začít hrát podvodní hokej, nemusíte být potápěčem, stačí se nebát vody, umět plavat. Ondřej Macek a Martin Káš vás během několika málo minut naučí, jak se dýchá se šnorchlem, seznámí vás s pravidly, půjčí výstroj a můžete začít!

Ať je vám osmnáct, nebo čtyřicet, ať jste muž, nebo žena. Máte-li prostě rádi výzvy a netradiční sporty, tak podvodní hokej je sport právě pro vás.

autor: Veronika Albrechtová | zdroj: Český rozhlas Plzeň