Jak připravit dokonalé odpalované těsto na věnečky poradil Josef Maršálek

Pokud chceme připravovat odpalované těsto, je důležité mít připravené všechny ingredience před tím, než hmotu začneme tvořit.

Ingredience
  • 20 ml vody
  • 135 g mléka
  • 100 g másla
  • 3 g soli
  • 13 g cukru krupice
  • 205 g hladké mouky
  • 275 g syrových vajec (vejce je opravdu třeba zvážit, je to cca 5 a půl vejce)

Postup

Základní pravidlo zní: nejdřív uvést do varu tekutinu a tuk, pak teprve přidávat ostatní suroviny. Nejdříve tedy přivedeme vodu nebo mléko, máslo nebo jiný tuk se solí a trochou cukru k varu. Hmota musí vařit.

Teprve potom nasypeme do vroucí tekutiny všechnu mouku. Používáme hladkou mouku. A mícháme, až se začne hmota tzv. odpalovat. Hmota nám udělá v hrnci „knedlík“.

V momentě, kdy máme knedlík připravený, přendáme ho do mísy a necháme ho krátce vychladnout. Teprve potom postupně vmícháme všechna vejce, pěkně jedno po druhém.

Důležitou zásadou je, že správně odpálená hmota je se zamíchanými vejci polotekutá. To znamená, že se upravuje pomocí stříkání, pomocí cukrářského sáčku a zdobicích trubiček na plech, který je pokrytý pečicím papírem.

Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm, plech vložíme do trouby vyhřáté na 240 °C a stáhneme teplotu na 220 °C.

Jakmile věnečky nabydou na objemu, zmírníme teplotu na 180 °C a dopečeme. Vyjmeme z trouby a před plněním necháme vychladnout.

Pozor: Troubu během pečení neotvírejte, jinak vám věnečky tzv. spadnou!

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.