Jak pracují hasiči? Jak poskytnout první pomoc? I to se dozví děti na táborech Červeného kříže

Jablonecký Červený kříž připravuje už devátým rokem vlastní příměstský tábor, vystřídaly se na něm stovky dětí. Během pěti dní se zábavnou formou seznámí s prací policie, psovodů, ale i se zdravotnickým minimem nebo dobrovolnictvím. Naše reportérka malé táborníky zastihla na návštěvě u hasičů v Janově nad Nisou.

Před tamní hasičskou zbrojnicí si asi třicet dětí mezi pěti až dvanácti lety zvědavě prohlíželo červenou hasičskou cisternu. Hasiči jim také vysvětlovali, jak a co se používá při hašení požáru. Prakticky si práci s hadicí a další požárnickou technikou táborníci vyzkoušeli na nedaleké louce. Tam jim hasiči předvedli ukázku zásahu, a protože má být prezentace pro děti hlavně zábavná, čekaly děti také hrátky s vodou.

Hasiči předvedli dětem i duhu - momentka z příměstského tábora ČCK Jablonec nad Nisou

„Máme za sebou už kola a nějakou bezpečnost, ale už u nás byli i policisté a vojáci,“ představila hlavní programové body vedoucí tábora Kateřina Havlová, jinak ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže Jablonec nad Nisou, který příměstské tábory se zdravotnickou tematikou pořádá.

Cisternu janovských hasičů si děti z tábora pořádaného jabloneckým Červeným křížem mohly prohlédnout pěkně zblízka

A co si podle ní děti z tábora hlavně odnesou? „Kromě hromady zážitků také doufám, že jim zůstane v hlavě aspoň kousek první pomoci. Tu děláme v každé volné chvilce. I kdyby dokázaly jenom zavolat na záchrannou složku a říct, že se něco stalo, tak je to skvělé. Ale myslím si, že toho zvládnou podstatně víc,“ dokončila Kateřina Havlová.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související