Jak dopadly eurovolby v Karlovarském kraji a jaká byla volební účast? Podívejte se na výsledky!

27. květen 2019 08:00

Volební místnosti se sice uzavřely v sobotu ve 14 hodin, ale Český statistický úřad zveřejnil výsledky až včera (26. května) před půlnocí potom, co skončilo hlasování ve všech členských zemích Evropské unie.

Lidé měli na výběr z víc než osmi set kandidátů z rekordních 39 politických stran, hnutí nebo koalic. V Karlovarském kraji vyhrálo volby do Evropského parlamentu hnutí ANO. Získalo 27 procent hlasů. Za ním skončila Česká pirátská strana a na třetím místě SPD Tomia Okamury. Hranici pěti procent překročila v kraji ještě ODS, koalice STAN, TOP09 a KSČM. Vyplývá to z údajů serveru volby.cz.

Před pěti lety zvítězilo v kraji také hnutí ANO, na druhém místě byla tehdy ČSSD, která se v letošních eurovolbách v kraji propadla, dostala jen něco málo přes čtyři procenta hlasů. Sociální demokracie nezískala ani jeden mandát a pro stranu je to jeden z nejhorších výsledků v historii samostatné České republiky. Svůj mandát tak neobhájil ani Pavel Poc, bývalý zastupitel a místostarosta Mariánských Lázní. Europoslancem byl od roku 2009. Jediným europoslancem z Karlovarského kraje tak bude Ondřej Knotek, 34letý průmyslový manažer z Mariánských Lázní, který získal mandát za hnutí ANO. 

K volbám přišlo v Karlovarském kraji 23 procent voličů, zhruba o 9 procentních bodů víc než před pěti lety. Nejvíce lidí přišlo volit v okrese Karlovy Vary (téměř 26 procent), nejméně na Sokolovsku (necelých 20 procent).

Nejvyšší volební účast byla v Přebuzi na Sokolovsku, kde přesáhla 57 procent, volilo tam 35 z 63 zapsaných voličů. Vysoká byla volební účast i v zadlužené obci Prameny (45 procent) a také v Božím Daru (42 procent). Naopak nejmenší volební účast byla ve Vřesové na Sokolovsku, kde přišlo necelých devět procent, jen 27 z 313 zapsaných voličů. To je vůbec nejnižší volební účast v celé republice. Pod devíti procenty byla také volební účast v Milhostově na Chebsku.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český statistický úřad
Spustit audio