Jak doma připravit ten nejlepší karamel? Poradí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

U karamelu záleží na tom, k čemu ho dále použijeme. Chceme karamelovou omáčku nebo griliáš, pevný karamel, karamelky nebo dokonce karamel modelovat? Každý typ má svá specifika k přípravě.

Většinou ale vaříme karamel na omáčku. Pro ní doporučuje cukrářka nechat po částech na pánvičce zkaramelizovat cukr. Když přisypáváme cukr asi počtvrté, přidáme dvě lžíce medu nebo glukozový sirup. Ten nám způsobí, že karamel nezhrudkovatí a nestanou se z něj zpět krystaly, ale zůstane tažný. Glukózový sirup je totiž „rozbíječ“ zpětné krystalizace. To je základ, který potřebujete.

Jestliže se dělá smetanová omáčka – vanilková zmrzlina, pražené oříšky přelité karamelem a trochu šlehačky… Není nic lepšího.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková