Jáchymovu chybí stovky milionů na opravy opěrných zdí

22. červen 2022 12:25

Desítky opěrných zdí a opravy za stovky milionů korun jsou problémem, který už roky řeší Jáchymov na Karlovarsku. Téměř všechny opěrky už rekonstrukci potřebují, jenomže radnice na to peníze nemá.

Stovky milionů korun potřebuje Jáchymov na Karlovarsku na opravy všech opěrných zdí ve městě. Je jich kolem 40 a téměř všechny už rekonstrukci potřebují. Jenomže na práce radnice peníze nemá. 

Město proto opravuje jen ty stěny, které už jsou v havarijním stavu. Třeba v ulici Boženy Němcově se taková opěrka zřítila a stavební firmy ji proto musí co nejrychleji zrekonstruovat.

Pokud by město rekonstrukci nezačalo dělat, hrozilo by další poškození opěrky a tím i uzavření příjezdové cesty k domům, které v blízkosti stojí. Starosta Bronislav Grulich doufá, že oprava poničené části dopadne dobře. 

„Tady ta opěrka má 40 metrů a my z toho budeme dělat třetinu. Zbývající metry jsou staré, zatím drží, ale může se v průběhu stavby stát, že dojde k dalšímu zřícení a budeme muset původní záměr přehodnotit," řekl Grulich.

Před 15 lety by město na opravu všech opěrných zdí potřebovalo zhruba 700 milionů korun. V současné době by cena byla výrazně vyšší.

Spustit audio