Jáchymovská záchranka dostala novou sanitku

5. prosinec 2014

Záchranná služba Karlovarského kraje obnovuje vozový park. Některé sanitky jsou už dožilé a není výjimkou, že mají najeto i přes 400 tisíc kilometrů. Nový vůz proto dostal i v Jáchymově na Karlovarsku

Jáchymovské stanoviště záchranné služby už novou sanitku potřebovalo. Používají totiž jedny z nejstarších vozů v kraji. Není to ale poslední výměna sanitek.

Už teď ředitel záchranky Roman Sýkora slibuje, že na další se jáchymovští můžou těšit. „My budeme pořizovat ještě rendez-vous auto pro setkávací systém,“ slibuje Sýkora.

Začátkem příštího roku dostane záchranka i speciální vůz pro rizikové novorozence. Takových převozů v Karlovarském kraji narůstá a jeden vůz, který teď záchranáři mají, nestačí.

Nové vozidlo bude podle nejnovějších standardů. Také bude mít pohon na všechna čtyři kola, což ten současný nemá. Lišit se bude také vybavením.

„Tento vůz bude skutečně jenom pro převoz inkubátoru, nebudeme ho používat na nic jiného. Má rozvody nejen kyslíku, co mají běžné sanitky, ale také rozvod vzduchu, protože novorozenci potřebují mít přesně namixovaný poměr kyslíku a vzduchu. Všechny pomůcky a léčiva, která jsou umístěna do tohoto vozu, jsou zaměřena právě na péči o novorozence,“ říká Sýkora.

V současné době záchranka transportuje zhruba 100 rizikových novorozenců za rok. „Novorozence vozíme buď v rámci kraje, nebo do Plzně a Mostu. V případě, že jsou tam nějaké jiné problémy, tak i do Motola. Těch převozů uskutečníme opravdu hodně,“ dodává Roman Sýkora.

Karlovarská záchranka má nyní 19 sanitek, které vyjíždějí do terénu, a sedm záložních. I ty jsou velmi často v provozu. Jejich další výměna bude pokračovat příští rok.

Spustit audio