Jablonec nainstaluje na tamní přehradu ultrazvuková zařízení na likvidaci sinic

22. červenec 2020 09:00

Ve středu 22. července nainstaluje specializovaná liberecká společnost na hladinu druhé přehrady ultrazvukové zařízení k likvidaci sinic. Ty se zatím v jablonecké přehradě neobjevily, ve druhé nádrži je ale zvýšená koncentrace fosforu. Proto město přistoupilo k preventivnímu opatření, zaplatí za něj necelých 400 tisíc korun.

Čtěte také

„Zatím jde o preventivní opatření. Kvalita vody dle krajské hygienické stanice je v jablonecké přehradě stále na stupni číslo 1. Už 24. června jsme však uzavřeli smlouvu s libereckou společností Photon Water Technology, s. r. o., která ihned začala provádět monitoring kvality vody,“ řekl ekonomický náměstek Jablonce nad Nisou Milan Kouřil. PWT odebírá vzorky, měří fyzikálně-chemické parametry a provádí laboratorní analýzy.

Kvalita vody na odtocích z nádrže první i druhé přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou byla vyhodnocena jako velmi dobrá. „Ale koncentrace fosforu ve druhé nádrži je zvýšená, takže za příznivých podmínek se může uvolňovat a přesouvat do první nádrže, kde podnítí nárůst sinic. Proto jsme přistoupili k preventivnímu opatření,“ dodala vedoucí oddělení správy veřejné zeleně Štěpánka Gaislerová.

Ve středu 22. července se na hladině vodní nádrže Mšeno objeví dvě jednotky nízkovýkonného rezonančního ultrazvuku, které sníží množství sinic a prodlouží koupací období. „Jde o metodu šetrnou k životnímu prostředí, bezpečnou pro ryby i ostatní vodní organizmy, která nezpůsobuje únik toxinů do vody,“ upřesnila Gaislerová.

Princip eliminace pomocí ultrazvukového vysílače:

  • sinic
    Sinice pociťují ultrazvukové vibrace jako turbulence vody, a nikoliv jako fyzikální nebo chemické změny. Ultrazvuk způsobuje popraskání plynných měchýřků sinic, jehož důsledkem je, že se buňky potopí, klesnou na dno, kde je nedostatek světla. Zpomalí se jejich růst a úplně se zastaví reprodukce.
  • řas
    Ultrazvuk poruší vnitřní plazmatickou membránu, která se oddělí od vnitřní strany buněčné stěny zelených řas. Tím dojde k přerušení průniku živin do buněk a odpadních látek ven z nich. Zelené řasy pomalu odumírají. Jakmile je plazmatická membrána odtržena od vnitřní stěny buněk, nejsou schopné udržovat vnitřní tlak a napadají je bakterie, které je ničí zevnitř.

Zdroj: Magistrát města Jablonec nad Nisou

autor: Jana Fričová | zdroj: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související