Jablka už nemůže ani vidět aneb Velíškova výstava obrazů v Liberci

4. září 2019

Mezi náměty obrazů pražského malíře patří obyčejné židle, okurky nebo přezrálá jablka. Realistické obrazy si mohou nově prohlédnout lidé v Liberci.

Realistický obraz okurky hadovky od Martina Velíška

V liberecké galerii Prostor 228 je v těchto dnech k vidění výstava padesátiletého malíře a grafika Martina Velíška. Pražský umělec, jehož díla má ve svých sbírkách řada českých i zahraničních galerií, na ní představuje své obrazy. A ačkoli jsou jeho práce tematicky rozdílné, jedno mají společné – snahu o zachycení krásy ticha, klidu a mlčení.

Pro malíře je dle jeho slov v dnešním uspěchaném a takzvaně klipovitém světě důležitá určitá míra melancholie a nostalgie. „To, co já hledám, je právě ten klid a nějaké zamyšlení,“ vysvětluje umělec. Posledních několik let se proto opakovaně vrací k tématům běžného každodenního života, jako je například nábytek nebo jablka.

Malíř a grafik Martin Velíšek na vernisáži v galerii Prostor 228

Všechna díla působí uklidňujícím dojmem. Podle autora jeho náměty poukazují k člověku, ale díky tomu, že na obrazech lidé většinou nejsou, získávají jeho díla daleko větší klid a intimitu. „Ten nábytek slouží k tomu, aby na něm člověk seděl, psal, odpočíval, a když tam člověk není, tak cítíme pocit mírného neklidu a zároveň je tam daleko více klidu, protože ta věc je na obrazu sama za sebe,“ vysvětluje autor.

Cyklus Říjen měl být původně záležitostí jednoho měsíce

Obrazy z cyklu Říjen pražského malíře Martina Velíška

Před čtyřmi lety malíře napadlo vytvořit cyklus jednatřiceti obrazů jablek. Původní představa byla taková, že každý jeden den v říjnu autor vstoupí na zahradu, ze které sebere jedno jablko a během dne ho namaluje. „V tuto chvíli jich je asi čtyřiadvacet,“ konstatuje malíř. „Ještě to není hotové a musím říct, že nepiji jablečný džus, nejím štrůdl,“ vysvětluje autor. Zjistil totiž, že obraz jablka v jeho autorském podání není možné za jeden den namalovat. „Tři neděle, měsíc, si hrajete s jedním jablkem a to už pak nemáte chuť ty jablka vidět ani náhodou,“ dodává.

Dle vlastních slov by ale Martin Velíšek letos v říjnu přeci jen rád svou sérii jablečných obrazů dokončil. A do konce tohoto měsíce mohou jeho obrazy obdivovat i návštěvníci v liberecké galerii Prostor 228.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.