Rockec Ivo Pešáka: Jan Hodný

7. září 2021

I když výborný muzikant Ivo Pešák po úspěšném absolvování konzervatoře působil několik let ve Středočeském symfonickém orchestru, nechal se nakonec zlákat hudbou, kterou měl rád v mládí, swingem a rock and rollem. Tyto žánry ho nakonec přivedly nejen ke studiu hudby, ale také do slavných kapel, jako Banjo Bandu Ivana Mládka a skupiny Rockec.

V jednom rozhovoru se Ivan Mládek zmínil, že gag nebo nějaký slovní vtip je na vystoupení daleko větší devíza, než dobrá humorná písnička. Potvrzují to reakce diváků a gag, podaný ve správný okamžik a na správném místě, rozesměje často i účinkující. I když existují námitky, že mnohé hudební skupiny sází spíš na to dělat z hudební produkce divadlo a písničky jsou pak jen jakýmsi spojovacím článkem. To, se ale netýkalo Mládkova Banjo bandu. Na humorné scénky měl ve svém souboru několik specialistů, z nichž nejvýraznější postavou byl asi Ivo Pešák.

Byl nejen skvělým klarinetistou, ale rovněž i zpěvákem a rozhodně komikem. Mládkův dixieland sázel na swingovou hudbu, která, jak praví klasik, nemůže být v jádru nikdy smutná. Jenže Ivo Pešák měl vedle swingu ještě jednu hudební lásku, a tou byl další letitý ale rozhodně nestárnoucí žánr. Rokenrol 50. let, který ve své době ovládal svým strhujícím rytmem taneční parkety a zásoboval hitparády často evergreenovými, tedy věčně zelenými skladbami. Za tímto účelem sestavil Ivo Pešák kapelu Rockec.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.