Ivan Vodochodský uvařil carpaccio z červené řepy

Ivan Vodochodský navštívil naši rozhlasovou kuchyni. Jelikož je výborný kuchař, Naďa Konvalinková, která vždy hostům připravuje jejich oblíbený recept se tentokrát k plotně nedostala. A vzhledem k tomu, že je s Ivanem také velká legrace, Patrik Rozehnal se téměř nedostal ke slovu!

Pečená červený řepa neboli řepové carpaccio, to je recept, s kterým moderátor, herec a výborný kuchař přijel do Studia chuti. Sám se ujal přípravy a Naďa Konvalinková mu zdatně asistovala. Patrik Rozehnal zase vyzvěděl, že Ivan s jako školák stal zlodějem sýrů, jako syn sládka poznal mnoho českých pivovarů a jako kuchařský učeň zase spoustu zajímavých lidí...

Pečená červená řepa:
4 ks menší neloupané červené řepy, 10 stroužků neloupaného česneku, mořská sůl a čerstvě umletý pepř, 5 lžic panenského olivového oleje, 2 lžíce vinného nebo balsamikového octa, 50 g parmezánu, připravte si alobal

Ivan Vodochodský v Pochoutkách

Postup:
Pozor, červená řepa barví, je dobré pracovat v rukavicích. Řepu očistíme od výhonků a stopek, opláchneme jí ve studené vodě, z alobalu uděláme "mističku", přidáme 2 stroužky česneku ve slupce, řepu přelijeme 1 lžičkou olivového oleje, balsamikovým octem, osolíme lžičku mořské soli, alobal zabalíme a dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme podle velikosti řepy 1 - 1,5 hodiny.

Řepu po vyndání v alobalu zchladíme pod studenou vodou, vyjmeme z alobalu. Vybalíme z alobalu, řepu vyloupneme ze slupky, stroužky česneku vyjmeme ze slupky - při pečení se vytvořila kašička, kterou smícháme s olivovým olejem a balsamikovým octem a potřeme na plátky nakrájenou červenou řepu.

Plátky poté posypeme parmezánem a dle chuti potřísníme balsamikovým octem a olivovým olejem.

Řepu lze takto jíst i za studena.

Reprízováno 28. září 2013.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.