Islandští koně se u nás mají dobře, někdy by uvítali menší teplo

Anna Dives z Mileva se věnuje řadu let chovu islandských koní. Původně si je nechala přivézt její maminka a dnes už je v chovu na milevských pastvinách na třicet těchto nádherných zvířat.

Obdivuje je celé široké okolí, jsou to krasavci k pohledání. Jsou i přítulní. "Oni se rádi nechají pohladit, proto k nim bereme i děti. Jsou klidné povahy, přátelští, jen se u nás asi mají až moc dobře, protože v jejich domovské zemi mají mnohem chudší potravu. Tady si najdou hodně i dost dostanou, je-li to třeba. Navíc zdejší tráva je mnohem hutnější, než ta u nich, takže občas je třeba ten jídelníček hlídat, aby jim nebylo špatně," říká chovatelka Anna Dives. Navíc tu mají i teplé počasí, na rozdíl od nás by uvítali nižší teploty.

Anna Dives z Mileva

Anatomicky jsou tito koníci jiní, než jejich čeští kolegové. Se svou výškou v průměru 138 cm v kohoutku se řadí mezi poníky. Jsou ale mohutných postav, stavění i na nošení jezdců. Mají velké klouby, mohutné hrudníky a silná kopyta. Často se ani nemusí kovat, dokážou nést jezdce i bez podkov, záleží ale na terénu. Celkový pohled je pak krásný, koně mají dlouhé hřívy a navíc jsou opravdu mazliví.

Anna Dives často dělá pro děti z okolí, nebo i pro letní tábory vyjížďky s vyprávěním. Děti se tam mnohé naučí, jednak získají důvěru ke zvířeti a pak si také uvědomí, že živý tvor má mnohé potřeby. I vy se můžete přidat, stačí zajet do Mileva a na návsi zajít do Vikinghorse, tak se chovná stanice jmenuje.

Spustit audio