I vy můžete studovat v Americe zadarmo

13. říjen 2016
Poradíme vám

Plzeňská pobočka US POINT je jedna ze tří v republice a asi sedmi stovek na světě. Všechny jsou sdruženy do sítě tzv. American Spaces a všechny mají stejný cíl - přiblížit veřejnosti jazyk a kulturu Spojených států amerických a dopřát všem lidem volný přístup k informacím. Jestli jste zvědavi, jak to dělají a ci nabízejí, čtěte dál…

Americké centrum neboli US POINT v Plzni vede Daniela Lukavská, která shrnuje nabídku služeb tohoto centra podporovaného magistrátem, místní univerzitou a americkou ambasádou do základních pěti oblastí:

  1. podávání informací o USA, zodpovídání dotazů a předávání kontaktů a tipů na zdroje informací
  2. Education USA – rady zájemcům o studium, popř. stipendium, cestování a práci v USA
  3. knihovna, elektronická kolekce databází, E-library USA
  4. programy pro školy – semináře o USA, příprava na maturitu, diskuze s diplomaty,…
  5. akce pro veřejnost – přednášky, semináře, filmové projekce, konverzace a mnoho dalšího

V souvislosti se druhým bodem svého výčtu upozorňuje na důležitý fakt, a to studium vysoké školy v USA je naprosto odlišné od tuzemského. Ve všem. Již samotný výběr vhodné univerzity vám zabere spoustu času, protože máte v nabídce cca 4 tisíce škol. A to je jen začátek.

Začněte včas

Přijímací proces je mnohem delší než u nás. Proto se doporučuje začít pracovat na přijetí na americkou univerzitu již ve 2. maximálně 3. ročníku střední školy. A abyste se na cestě za vysněným vzděláním necítili úplně ztraceni, je dobré si včas (celý proces bude trvat cca 1,5 roku) najít kvalitního a zkušeného průvodce. Tím vám může být právě US POINT.

Zde vám pomohou krok za krokem s výběrem školy, přihláškou, psaním motivační eseje, doložením úrovně vaší jazykové znalosti i případným získáním finančních prostředků na studium tak, abyste vše zvládli včas a bez zbytečného stresu.


Americké centrum US POINT najdete v plzeňském areálu univerzitního kampusu na Borských polích na adrese Univerzitní 22. Bližší info o jeho umístění i nabízených službách pak naleznete na zde.

Při četbě třetího bodu jste si možná pomysleli, že knihovna není žádný zázrak, že jich máte ve svém okolí hned několik. Ale pozor! Knihovna v centru US POINT není úplně standardní. Najdete zde totiž i tzv. zjednodušenou četbu. Jedná se o cizojazyčné knihy z různých oblastí, které jsou svým jazykem přizpůsobeny znalostem čtenáře tak, aby si danou knihu mohl přečíst (v nejjednodušší verzi) začátečník i (v nejnáročnější verzi) ten, kdo už zahraniční literaturu čte stejně snadno jako tu v rodné řeči.

Čtvrtý bod, určený školám, v sobě skrývá nabídku různých tematických seminářů, oblíbené opakování před maturitou či možnost dojednání návštěvy a přednášky amerického diplomata, se kterým mohou studenti následně i diskutovat.

Do You Speak English?

Poslední bod slibuje, že vy nebo já můžeme vždy jednou týdně zavítat do Konverzačního klubu centra US POINT a popovídat si zde s rodilými mluvčími, vyučujícími i studenty a procvičit si tak své jazykové dovednosti. Jedenkrát měsíčně pak probíhá také Filmový klub, kde vám rodilý mluvčí nejdříve řekne něco o daném filmu, historických souvislostech děje nebo postavách a rozšíří vám slovní zásobu. Poté následuje projekce snímku v anglické verzi s anglickými titulky, při níž nově získané vědomosti hned zúročíte.

Kromě toho můžete navštívit například přednášky s americkými specialisty na obchod, úspěšnými manažery, odborníky na americké volby nebo absolvovat různé kurzy a semináře, kterých toto plzeňské centrum nabízí skutečně mnoho. A bude jich přibývat.

autor: Hana Plassová
Spustit audio