I v Plzni si lidé připomínají výročí sebeupálení Jana Palacha

16. leden 2019 11:11

Také v Plzni mohou lidé uctít památku Jana Palacha, studenta, který se před 50 lety upálil na protest proti událostem v naší zemi po okupaci vojsky Varšavské smlouvy.

Svíčky za Jana Palacha lidé zapalovali včera například v budově plzeňské filozofické fakulty v Plzni, kde na dvoře studenti vytvořili pietní místo s Palachovým portrétem, českou vlajkou a květinami. Po celý den sem mohli přicházet lidé a zapálit svíčku, večer se zde odehrála vzpomínková akce za účasti pořádajících vysokoškolských organizací i středoškolských organizací a také přednáška o Janu Palachovi. Další akce v Plzni pořádaly organizace a politické strany, na Jana Palacha se vzpomínalo například na Masarykově náměstí, kde se v lednu roku 1969 upálil Plzeňan Josef Hlavatý.

Přesně před padesáti lety se v Praze upálil Jan Palach. Jeho památku uctily večer desítky lidí například na dvorku plzeňské filozofické fakulty. Pietní setkání uspořádali společně vysokoškolští a středoškolští studenti

Výročí připadá na dnešní den, kdy se v Západních Čechách konají další setkání. Na facebookových stránkách Milion chvilek pro demokracii najdeme mimo jiné pozvání na Mírové náměstí v Horažďovicích, lidé zapalují svíčky na schodech kostela v Kašperských Horách. Magistrát města Plzně zve občany na pietní akci, která se odehraje v 19 hodin na Anglickém nábřeží před budovou Komerční banky.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio