I v Plzeňském kraji můžou lidé podepisovat petici za zákaz ohňostrojů a zábavní pyrotechniky

4. únor 2019 12:00

Do boje proti ohňostrojům se pustila Záchranná stanice živočichů v Plzni v čele s Karlem Makoněm. Podporuje celostátní petici za zákaz používání a prodeje zábavní pyrotechniky. Motto petice zní - Normální je nerušit, neznečišťovat a neohrožovat zbytečně životy ani zdraví spoluobčanů.

Důvodů pro podání petice mají její iniciátoři celkem devět. Je to nepříznivý vliv na životní prostředí, na zvířata, na psychiku a zdraví obyvatel, to že neodborná manipulace způsobuje stovky zranění, dále je to trvalé porušování zákonných podmínek při prodeji i užití zábavní pyrotechniky, znečištění veřejných ploch a následný nadbytečný úklid, zbytečné výdaje měst, které by mohly sloužit potřebným, znečištění ovzduší a také nulová možnost rozpoznat teroristický útok od ohňostroje. Podle autorů petice jde dokonce o jasné bezpečnostní riziko pro Českou republiku.

Své důvody k podpoře petice má i Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. „V současné době zjišťujeme, že největším problémem je hlavně hluk, na který se klade poměrně velký důraz, protože od světelných efektů přecházíme v posledních letech k tomu, že tam musí být zvukové efekty. To znamená, že vše je na dvojnásobných zvukových hladinách, než je normál. Samozřejmě, když vám ve tři hodiny ráno u postele v hlubokém spánku odpálím petardu, tak se umlátíte taky,“ uvedl Karel Makoň.

Za ohňostroj některá zvířata zaplatí i životem

Ohrožená jsou podle Karla Makoně téměř všechna volně žijící zvířata nejen ve městech, ale i mimo ně. „Ohňostroje probíhají zcela nelogicky také v jiných místech i v přírodě. V důsledku toho se vyplašená zvěř různě přesouvá, je dezorientovaná a velmi snadno vběhne na silnici, do kolejiště nebo do uzavřených prostor. Měli jsme i případ, že se zvíře zabilo tím, že narazilo do stromu, plotu či do zdi,“ vysvětlil Makoň.

Lépe na tom nejsou podle ochránců přírody ani ptáci. „ Jde hlavně o ptáky, kteří jsou aktivní přes den, to znamená, že v noci špatně vidí a špatně se orientují. Hodně se to týká vodních ptáků, zejména labutí, které jsou mizerní letci a neumí se vyhýbat překážkám tak rychle jako třeba dravci. Týká se to i ptáků, kteří jsou vyděšení a zbrklí. Patří sem dravci, sovy a denní ptáci, kteří po takovém hluku vyrazí do tmy a velmi snadno někam narazí a sraní se,“ dodal Karel Makoň.

Jak se na případný zákaz ohňostrojů a zábavní pyrotechniky dívají obyvatelé Plzně, zjišťovala v ulicích města reportérka Českého rozhlasu Plzeň Jana Kosová. Na její dotaz většina Plzeňanů odpověděla, že souhlasí s názorem ochránců přírody a myslí si, že to má špatný vliv hlavně na zvířata, a to nejen ve městech. Dělbuchy a hluk vadí i některým respondentům samotným. Množství ohňostrojů by minimálně omezili.

Petici může podepsat každý

V Plzni je ji aktuálně možné podepsat na sedmi místech. Další informace najdou zájemci na webových stránkách.

autoři: Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio