I přes nepříznivé počasí můžou lyžaři využít některé areály v Krušných horách. V provozu jich ale není ani polovina

10. leden 2020 09:54

Teploty nad bodem mrazu a místo sněhu déšť. To rozhodně nejsou ideální podmínky pro lyžování. I přes to jsou ale v některých areálech v Krušných horách sjezdovky v provozu.

Nejlepší podmínky pro lyžaře v našem regionu zůstávají na vrcholku Klínovce, kde je v provozu zhruba polovina sjezdovek. Na nich leží od 30 do 60 centimetrů technického sněhu. Lidé si tam mohou vyzkoušet i novou lanovku u Dámské sjezdovky, která jako jediná v areálu nabízí vyhřívané sedačky.

V provozu je také areál v Potůčkách, kde leží zhruba půl metru technického sněhu. Tam můžou zájemci využít i večerního lyžování od 17 do 20 hodin. Další areály fungují v omezeném provozu, jako například v Bublavě na Sokolovsku. Tam si podle jejich webových stránek můžou lidé zalyžovat alespoň na dvou sjezdovkách ze sedmi. Ty nabízí zhruba 30 centimetrů sněhu.

Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám ale nejsou v provozu například areály na Plešivci nebo v Perninku. Právě níže položené areály musí čekat na výraznější ochlazení, aby mohly opět začít zasněžovat.

Z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že ještě dnes 10. ledna budou teploty nad bodem mrazu, a to i v nejvyšších polohách Krušných hor. Od sobotního rána by se ale mělo začít postupně ochlazovat a také sněžit. Nízké teploty ale nevydrží příliš dlouho, což zase zkomplikuje provoz většiny areálů. Na umělé zasněžování totiž provozovatelé potřebují teploty alespoň 3 až 5 stupňů pod nulou po dobu několika dnů.

Spustit audio