Hygienici zavírají základní školu na Praze 3. Nákaza koronavirem se potvrdila u 44 žáků

15. září 2021 07:20

Hygienici kvůli koronaviru od středy nejméně na deset dní uzavřou Základní školu Chmelnice v Praze 3. Na webu školy to v úterý oznámil její ředitel Václav Havelka. Podle něj se u 44 žáků potvrdila nákaza covidem-19 a třetina žáků školy je v karanténě. Nemocných nebo v karanténě je také 13 pedagogů. Škola, která má podle výroční zprávy kapacitu pro 700 žáků, proto přejde na výuku na dálku.

„Jakkoli jsme se snažili udržet školu v chodu, šíření viru bylo silnější. Do karantény padaly v úterý ráno další třídy, každou hodinou přibývají žáci PCR pozitivní a k tomu odpadají další pedagogové,“ uvedl ředitel pro ČTK.

Děti se ve školách po návratu z letních prázdnin třikrát preventivně testovali na covid-19, poslední termín testování byl minulý čtvrtek.

„Prvního září jsme byli negativní celá škola, podle pokynů. První lokální výskyt nastal 6. září, ten byl menší. 9. září pak byly další. Další testování jsem zavedl ještě v pondělí 13. září. To  bylo nad rámec opatření, a proto jej bylo možné odmítnout. To však nikdo neudělal. V antigenu se nám tak povedlo zachytit dalších 7 dětí,“ popsal Havelka Radiožurnálu testování.

Podle ředitele vznikla nákaza u žáků prvního stupně, sourozenci jsou ovšem podle něj můstkem mezi třídami. I když se tedy některé třídy lokálně zavíraly do karantény, sourozenci přenesli nákazu dál. „Díky tomu, že nemoc není hned příznaková, šíření se nepovedlo zabránit,“ řekl ředitel Radiožurnálu.

Od středy přejde ZŠ Chmelnice na distanční vzdělávání, které by mělo skončit 24. září. Není sice vyloučeno to, že se uzávěra kvůli možným dalším případům nákazy ještě prodlouží, mělo by to ale případně zasahovat už jen do víkendu, ředitelské volno 27. září a státní svátek 28. září.

„Uzávěra by se případně posunula o jeden nebo dva dny, protože se může stát, že bude ještě dodatečně potvrzený pozitivní PCR test u některého z žáků, který teď v pondělí nebo úterý ve škole aktivně byl,“ sdělil ředitel Radiožurnálu. „To už by ovšem nemělo nějak ovlivnit situaci rodin, protože se jedná o víkend a státní svátek - velká komplikace by tak nastat neměla,“ upřesnil.

Uzavření není karanténa

Uzavření školy není podle ředitele karanténa, takže děti se budou moci dál mimo školu volně pohybovat. Zájemci také budou moci odebírat obědy ze školní jídelny.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden uvedl, že data z prvních dvou termínů testování na začátku září naznačují, že situace se ve školách zatím nezhoršuje.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se v celé ČR v prvním kole testování zachytilo a potvrdilo PCR testem sedm případů na 100 000 testů v základních školách a téměř 20 případů na středních školách. Celkové výsledky za všechny tři termíny zatím ministerstvo zdravotnictví nezveřejnilo.

autor: iROZHLAS.cz .cz
Spustit audio