Hygienici zakázali koupání na Velkém rybníku u Hroznětína

30. červenec 2021 13:55

Na Velkém rybníku u Hroznětína na Karlovarsku platí zákaz koupání. Hygienici tam naměřili nejnižší pátý stupeň kvality vody, ve které se vyskytují sinice, chlorofyl a vodní květ.

V Karlovarském kraji hygienici vydali zákaz koupání pro Velký rybník u Hroznětína na Karlovarsku, protože jeho voda obsahuje velké množství vodního květu a sinic. Kvalita vody se tam zhoršuje během léta každoročně.

Na ostatních přírodních koupalištích v kraji je voda většinou dobrá nebo jen s mírně zhoršenými vlastnostmi. Vyplývá to z aktuálních údajů Krajské hygienické stanice Karlovy Vary. Poslední odběry hygieniků z tohoto týdne ukázaly kvalitní vodu v několika koupalištích na Sokolovsku.

Jde o vodní nádrž Tatrovice s teplotou vody 22,9 stupně Celsia a průhledností dva metry a Bílou vodu v Chodově, kde je teplota vody 23,4 stupně Celsia a průhlednost 2,3 metry. Teplejší vodu, téměř 24 stupňů Celsia, ale stále bez problémů, má v okrese Sokolov koupací místo Boden v Habartově.

O stupeň horší kvalitu vody má rybník Tajch u Šindelové, stejně jako přírodní koupaliště s provozovatelem Rolava v Karlových Varech. Druhý stupeň znamená podle hygieniků nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů.

Odběry z minulých týdnů zjistily dobrou vodu například na Jesenici u Rybářské bašty, kde je voda na druhém stupni pětistupňové škály. U kempu Václav je kvalita vody už mírně zhoršená, na třetím stupni. I na přehradě Skalka u Chebu, kde se často přemnoží sinice, je letos zatím voda jen mírně znečištěná, na třetím stupni z pěti.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio