Hvězdná kariéra Glenna Millera trvala jen pět let

25. červenec 2020

Každý kapelník sní o tvorbě nezaměnitelného zvuku, který je okamžitě rozpoznatelný po několika tónech. O rychlý vzrůst popularity orchestru Glenna Millera se zasloužila zvláště rozhlasová vysílání. 

Jen málo orchestrů na světě se může pochlubit několik desetiletí trvající tradicí, během které neklesá zájem publika o jeho repertoár a výkon. Ani po letech neztrácí skladby na původní mohutnosti, vyrovnanosti, melodičnosti a rytmické uvolněnosti, která v posluchačích vyvolá fantastické napětí, jak ho známe z doby, kdy byl na vrcholu své slávy. To lze bez nadsázky povědět o big bandu Glenna Millera. I když hvězdná kariéra Glenna Millera trvala zhruba jen pět let, byla to dostatečně dlouhá doba, aby se kapelník zapsal do historie jako vůdčí osobnost nejpopulárnějšího swingového orchestru na světě.

Život Glenna Millera sice skončil v důsledku nikdy nevysvětlené letecké nehody, kdy stroj v průběhu 2. světové války na cestě z Londýna do Francie zmizel. Letoun odlétl ze základny RAF Twinwood Farm v Claphamu a ztratil se nad kanálem La Manche. Nikdy nebyl nalezen.

Skladbu In The Mood napsal Joe Garland původně pro orchestr klarinetisty Artieho Shawa. Úprava však byla dlouhá pro tehdejší možnosti standardních desek. Miller ji zkrátil a zajistil si tím jeden z největších hitů 20. století.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio