Hvězdárna v Úpici nemůže pořádat noční pozorování. Dalekohledy nejde pravidelně chemicky čistit

13. červen 2021 11:00

Hvězdárna v Úpici na Trutnovsku zůstává dál v nočních hodinách uzavřená. Důvodem jsou aktuální vládní nařízení o desinfikování povrchů. Jemnou mechaniku dalekohledů totiž není možné pravidelně chemicky čistit. 

Čtěte také

I když se už rozvolňuje na mnoha místech, úpické hvězdárny se to týká jen částečně.

„Ano, hvězdárny obecně jsou trošku specifické, zejména noční pozorování. Pojďte se podívat, já vám to všechnu ukážu," potvrzuje ředitel Hvězdárny v Úpici Marcel Bělík.

Vcházíme do pozorovatelny hvězdárny, kde je přítmí.
„Kopuli musíme aktivovat a natočit směrem, kterým budeme provádět pozorování. Otevíráme takzvanou štěrbinu a budeme hledat sluníčko. Ač se nám kopule otáčí na motor, tak otevírání máme stále ještě ruční, takže to vyžaduje trošku svaly."

Čtěte také

Jsme tu ve dne, takže se podíváme na Slunce, protože to jde i jinak, než přes optiku.
„Ano, máme tu dalekohled, který jde zde už od otevření hvězdárny, to znamená z roku 1959."

Proč tedy nemohou návštěvníci přijít na hvězdárnu v noci, ale přes den to nevadí?
„Je to z jednoho prostého důvodu. Protože v noci dochází k takzvanému kontaktnímu pozorování. Zkrátka návštěvník se dotýká části dalekohledu, okuláru, a zrovna takovým místem, o kterém se tvrdí, že je jednou z bran vstupu infekcí do lidského těla, tedy částí kolem oka."

Čtěte také

„Což by samozřejmě bylo možné, kdybychom byli schopni tuto část dalekohledu pokaždé vydezinfikovat. Ovšem okuláry jsou pokryty tenkou antireflexní vrstvou, tedy pokud bychom to po každém návštěvníku dezinfikovali, tak bychom za chvíli celý optický systém zničili."

„To znamená, že v noci se prostě u nás návštěvník dalekohledem na oblohu nepodívá. Může se podívat přes den a to je právě ten rozdíl. My se totiž přes den nekoukáme přímo očima do dalekohledu, ale obraz Slunce si promítáme na papír. Tak může objekt sledovat i více lidí najednou."

Hvězdárnu v Úpici je tak zatím možné navštívit pouze ve všední dny a to jen od 10:00 do 16:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související