Hvězdárna v Karlových Varech chátrá už několik let. Na kompletní rekonstrukci stále chybí peníze

30. leden 2020 12:30

Nevyhovující sociální zázemí nebo chátrající střecha. To jsou jen některé problémy, které trápí objekt hvězdárny v Karlových Varech. Dnešní podoba budovy vznikla v 70. letech minulého století po ničivém požáru původního objektu. Před více než deseti lety začalo město plánovat rekonstrukci nebo zcela novou hvězdárnu. Zatím ale zůstává jen u plánů.

„Město nám pomohlo před nějakými 10 lety s tím, že se tady instalovala vzduchotechnika. Ale mezitím nám začal chátrat strop,“ popisuje jeden z problémů staré budovy ředitel karlovarské hvězdárny Miroslav Spurný. Havárii střechy nad hlavním sálem naposledy řešili v loňském roce.

„K těm haváriím tady docházelo postupně už od roku 2011, kdy začalo stropem téct. Do zdiva se dostala vlhkost, takže nám nejprve spadla výzdoba a nakonec došlo k tomu, že bylo nutné strop úplně seškrabat a udělat jednoduchý nátěr. Načež v srpnu loňského roku začalo střechou úplně prosakovat, takže při jedné exkurzi tady děti měly živý déšť uprostřed produkce,“ doplňuje s hořkým úsměvem Spurný.

Město, které je zřizovatelem hvězdárny, vytvořilo provizorní střechu nad tou stávající a od října už je sál opět v provozu. Kromě špatného stavu střechy musí hvězdárna vyřešit i nevyhovující sociální zázemí.

„K zachování provozu potřebujeme vyměnit venkovní sociálky, které tady slouží pobytům pro školy, které sem často jezdí. Máme tady letní tábory, různé exkurze, takže potřebujeme vyřešit opravu sanitárním kontejnerem, aby tady vznikla určitá kapacita a bylo možné dál fungovat, protože sociální zázemí, které máme venku, už dosluhuje a je tu zhruba 20 let,“ říká Miroslav Spurný.

Radnice schválila pro letošní rok necelý jeden milion korun na provoz a částečnou údržbu hvězdárny. O nevyhovujícím zázemí se přesvědčil i náměstek primátorky Josef Kopfstein. „Po prohlídce musím konstatovat, že místo není důstojné tohoto století a obdivuji, jakým způsobem to zde provozují,“ dodal.

Tři studie, žádný výsledek

V minulosti vznikly různé studie na přestavbu hvězdárny i na vybudování zcela nového objektu, který by nabídl nejen lepší zázemí pro veřejnost, ale i pro vědeckou činnost zaměstnanců.

„První studie vycházela z přestavby tohoto objektu, což bylo svým způsobem symbolické, protože jsme se snažili zachovat současné prostory. Pak nám bylo řečeno, že současné prostory už není možné zachovat, takže by se to muselo celé zbourat. Takže vznikla nová studie, která s technologiemi překračovala finanční limit, protože se uvažovalo i o sálu planetária. Třetí studie byla zhruba poloviční,“ říká Miroslav Spurný.

Vedení města zatím nemá připravené peníze na výstavbu nové hvězdárny. Řešením by podle radnice nebyla ani částečná přestavba. „Ty studie jsou staré už 12 let. Ani za minulých vedení magistrátu se nenašly peníze, aby se to dalo celé změnit,“ uzavírá Kopfstein.

I přes omezené podmínky připravila hvězdárna pro letošní rok příměstský i pobytový expediční tábor.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio