Husí stehýnka se šouletem – to je výborná kombinace na svátek sv. Martina
Pojďme trochu vybočit z tradic. Husa nemusí být jen se zelím a knedlíkem. A koneckonců zelí v našem receptu nebude chybět, můžeme ho podávat ve formě salátu.
Proč vlastně ke svatému Martinu patří husy? Legenda říká, že svatý Martin byl velice skromný. Nechtěl přijmout hodnost biskupa, a proto se schoval před vyslanci, kteří mu zprávu o zvolení nesli, mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily. Podle jiného výkladu prý husy svým hejháním Martina při kázání tak rušily, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči. Legendu, která se nám víc líbí, si můžeme vybrat sami a při přípitku nezapomeňte na Svatomartinské víno.
- 4 husí stehna
- 1 lžíce husího sádla (oleje, vepřového sádla)
- 2 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- mletý pepř
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- trochu hovězího vývaru
- sůl
- Na šoulet: 300g suchých bílých fazolí
- 200 g krup
- 1 velká cibule
- 3 lžíce oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- mletý pepř, sůl
Přebrané a vyprané fazole zalijeme vodou a necháme několik hodin nabobtnat. Potom dolijeme vodu a pomalu vaříme, až jsou fazole měkké. Stejným způsobem uvaříme kroupy. Z měkkých fazolí slijeme vodu a na sítu je necháme okapat. Měkké kroupy propláchneme vodou a také je necháme okapat. Na 2 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme fazole smíchané s kroupami, utřený česnek, koření, zbytek oleje, lehce promícháme, podle potřeby dosolíme.
Husí stehna opečeme v husím sádle, přidáme nakrájené cibule, utřený česnek, osolíme a okořeníme. Podlijeme vývarem a v troubě dusíme, až je maso měkké. Připravený šoulet dáme do vymaštěného pekáče, poklademe husími stehny a přelijeme šťávou z dušených stehen. V předehřáté troubě při 200 °C krátce zapečeme.
Příloha: salát z kysaného zelí
Chtěli byste slyšet v našem vysílání nějaký konkrétní recept od Mirky Kuntzmannové? Napište nám na info@pl.rozhlas.cz, které pokrmy nebo dezerty by vás zajímaly. Zvláště v tomto období požádejte Mirku například o vánoční speciality. Těšíme se na vaše podněty.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...