Husí stehýnka se šouletem – to je výborná kombinace na svátek sv. Martina

Pojďme trochu vybočit z tradic. Husa nemusí být jen se zelím a knedlíkem. A koneckonců zelí v našem receptu nebude chybět, můžeme ho podávat ve formě salátu.

Proč vlastně ke svatému Martinu patří husy? Legenda říká, že svatý Martin byl velice skromný. Nechtěl přijmout hodnost biskupa, a proto se schoval před vyslanci, kteří mu zprávu o zvolení nesli, mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily. Podle jiného výkladu prý husy svým hejháním Martina při kázání tak rušily, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči. Legendu, která se nám víc líbí, si můžeme vybrat sami a při přípitku nezapomeňte na Svatomartinské víno.

Ingredience
  • 4 husí stehna
  • 1 lžíce husího sádla (oleje, vepřového sádla)
  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • mletý pepř
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • trochu hovězího vývaru
  • sůl
  • Na šoulet: 300g suchých bílých fazolí
  • 200 g krup
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • mletý pepř, sůl

Přebrané a vyprané fazole zalijeme vodou a necháme několik hodin nabobtnat. Potom dolijeme vodu a pomalu vaříme, až jsou fazole měkké. Stejným způsobem uvaříme kroupy. Z měkkých fazolí slijeme vodu a na sítu je necháme okapat. Měkké kroupy propláchneme vodou a také je necháme okapat. Na 2 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme fazole smíchané s kroupami, utřený česnek, koření, zbytek oleje, lehce promícháme, podle potřeby dosolíme.

Husí stehna opečeme v husím sádle, přidáme nakrájené cibule, utřený česnek, osolíme a okořeníme. Podlijeme vývarem a v troubě dusíme, až je maso měkké. Připravený šoulet dáme do vymaštěného pekáče, poklademe husími stehny a přelijeme šťávou z dušených stehen. V předehřáté troubě při 200 °C krátce zapečeme.

Příloha: salát z kysaného zelí

autor: iko