Hudba jako symbol svobody a přežití. Festival Věčná naděje uvádí díla romských a židovských hudebníků

7. březen 2023

Až do 30. března probíhá festival Věčná naděje. Divákům nabízí koncerty Iva Kahánka, Krása Quartetu, Tria Bohémo, přednášku o hudbě v ghettu Terezín  či filmovou projekci dokumentu Defiant Requiem.

Festival Věčná naděje se od roku 2017 systematicky věnuje prezentaci děl hudebních skladatelů i hudebníků tvořících v těžko představitelných podmínkách koncentračních táborů během 2. světové války.

Letošní šestý ročník dále uvede benefiční klavírní recitál Iva Kahánka v Zrcadlové kapli Klementina, Trio Bohémo v kostele sv. Vavřince či speciální koncert Terne Čhave v pražském Vzletu. Přímo pro Věčnou naději vzniklo ve spolupráci s Terne Čhave pásmo romských písní, které v koncentračních táborech vznikly, nebo s romských holocaustem souvisejí. Kromě Verdiho představí hudebníci dílo Hanse Krásy, Ludwiga van Beethovena, Pavla Haase, Gideona Kleina, Franze Schuberta, Bély Bartóka, Dmitrije Šostakoviče či Benjamina Yusupova.

„Terezínští autoři dávají světu naději. Naději v to, že jejich hudba má šanci na přežití, i když měla být navždy umlčena,“ říká dramaturg festivalu Věčná naděje Petr Nouzovský.

Vstupenky na festival Věčná naděje a detailní program naleznete na vecnanadeje.org.

zdroj: Festival Věčná naděje
Spustit audio