Hroznětín by chtěl na hladinu Velkého rybníku vrátit ultrazvukové pontony na likvidaci sinic

22. červenec 2020 10:25

Ve Velkém rybníku u Hroznětína se dlouhodobě vyskytují sinice, kvůli kterým je voda nebezpečná ke koupání. Situaci už dlouhodobě řeší vedení města. To by teď chtělo na vodní hladinu vrátit ultrazvukové pontony.

Podél břehu Velkého rybníka stojí stovky rekreačních chat a do kempu sem míří každé léto davy lidí. Už několik let jim ale pobyt komplikuje špatná kvalita vody se zákazem koupání. Důvodem je zvýšený výskyt sinic. „Chataři většinou pouštějí do vody to, co nemají. Ta voda to nevydrží, a proto jsou tu sinice,“ řekl jeden z místních chatařů.

Velký rybník na Karlovarsku

S jeho tvrzením souhlasí i nezávislý starosta Hroznětína Martin Maleček: „První faktor je to, že rybník nemá přítok, takže je závislý na spodní vodě. Druhý největší problém je neukázněnost některých majitelů těch rekreačních objektů kolem vodní plochy.“

Tou nejdražší, za to nejúčinnější metodou čištění byla pro město před dvěma lety investice do speciálních pontonů, které pomocí ultrazvuku ničí sinice. Ty by se na hladinu rybníka mohly znovu vrátit. „Byly celkem účinné, podařilo se potlačit výskyt sinic, ale objevil se další faktor, což je chlorofyl a vodí květ,“ řekl Maleček. I přes velmi teplé počasí roku 2018 se ale podle starosty podařilo zachovat vodu v dobré kvalitě.

„Pontony tam v současné době nejsou. Zvolili jsme levnější variantu, vyvápnili jsme celý rybník ve spolupráci s rybáři, ale to se moc neosvědčilo. Samozřejmě instalace pontonů je nákladná záležitost. Stálo to zhruba 450 tisíc korun, polovinu hradilo město a na polovinu přispěl Karlovarský kraj. Pokud se nám podaří sehnat opět nějakou dotaci, tak se určitě k této variantě vrátíme a zkusíme ji rozšířit o další návrhy, které jsou připraveny,“ uzavřel Maleček.

Velký rybník zůstává jako jediný na Karlovarsku, kde je voda nevhodná ke koupání. Hygienici ji i letos označili tím nejhorším možným stupněm jako nebezpečnou pro koupání.

Více v reportáži:

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio