Hranice na Chebsku plánují demolici bývalé restaurace Rossbach, vzniknou zde nové byty

7. březen 2019 13:00

Bývalou restauraci Rossbach v centru Hranic město zbourá. Zchátralá budova stojí v blízkosti centra města. Její oprava by byla příliš drahá a složitá.

Protože v Hranicích chybí byty, o které je velký zájem, rozhodla se radnice postavit na místě bývalé restaurace bytový dům. „Veškeré suterénní zdivo má téměř nulovou únosnost a základy ten dům neudrží. Pokud bychom se rozhodli pro záchranu, v téhle fázi bychom celý dům museli postupně podkopat a vyměnit všechny základové stěny. Což by byl tak vysoký, náročný a riskantní náklad, že já osobně vítám rozhodnutí zastupitelů o zbourání tohoto domu a vystavění nového,“ uvedl starosta obce Daniel Mašlár.

Dům má rozbitá okna, jsou na něm stopy požáru a stal se z něj spíše prostor pro černé skládky. „Myslím si, že dům je prázdný několik desítek let. Přiznám se, už jako malí jsme si v něm hráli. Takže to může být něco ke dvaceti letům. Obecně se o něm mluví jako o hotelu Praha, což bylo jeho dřívější využití. Později se změnil název na Restaurant Rossbach,“ řekl k historii objektu Mašlár.

Město objekt odkoupilo teprve před pěti lety, plánuje v něm i provoz restaurace

Objekt byl dlouho v soukromém vlastnictví a nebylo možné přinutit vlastníka, aby s ním něco dělal. Až pak ho město odkoupilo v konkurzu. V původním plánu města byla výstavba budovy s byty v horních patrech a v dolní části by vznikl prostor pro restauraci, která ve městě chybí.

Původní návrh se zřejmě měnit nebude, radnice si nechá ale poradit, jak by dům mohl vypadat: „Jsem ve spojení s fakultou architektury a jednám i o možnosti studentské soutěže, že bychom získali několik návrhů, což by nám trochu rozšířilo obzory,“ dodal starosta.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio