Hrad zaměstná odcházejícího ministra Picka jako poradce pro armádu

15. leden 2014

Ministr obrany v demisi Vlastimil Picek bude zřejmě pracovat na Hradě. A to jako odborný poradce. Uvedl to prezident Miloš Zeman při návštěvě Karlovarského kraje.

Prezident Zeman řekl, že vyhoví žádosti Vlastimila Picka a bude mít vedle sebe odborného poradce pro armádu a bezpečnostní otázky:


Vlastimil Picek (*1956) vystudoval Vojenskou akademii v Brně a absolvoval postgraduální studium na ČVUT. V letech 2007–2012 působil jako náčelník Generálního štábu Armády České republiky. V září 2012 byl jmenován prvním náměstkem ministra obrany. Byl ministrem obrany ve vládě Petra Nečase od 19. března 2013 do 10. července 2013. Od 10. července 2013 je ministrem ve vládě Jiřího Rusnoka.(zdroj: Vláda ČR)

"Ministr obrany Picek mně sdělil, že by měl zájem pracovat na Hradě. Já mu velmi, velmi rád vyhovím, protože budu mít opravdu odborného poradce pro armádu a pro bezpečnostní otázky," řekl prezident.

Zeman tak reagoval na to, že budoucí premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka odmítl jeho myšlenku, aby nynější ministři vlády Jiřího Rusnoka zůstali na ministerstvech v pozicích náměstků.

Původně se spekulovalo o tom, že by Picek mohl zůstat na ministerstvu obrany jako první náměstek poté, co by se novým ministrem stal kandidát ANO Martin Stropnický.

autoři: Andrea Strohmaierová , mkp
Spustit audio