Hrad Seeberg zve návštěvníky do netradiční černé kuchyně

12. červenec 2021
Poklady minulosti

Hrad Seeberg najdeme v Ostrohu, části obce Poustka, nedaleko Františkových Lázní. Hrad pochází z konce 12. století a svým návštěvníkům má rozhodně co nabídnout. Mezi zajímavosti patří například poněkud atypická černá kuchyně.

Netypičnost zdejší černé kuchyně spočívá v tom, že se nachází v prvním patře: „To je vzhledem k tomu, jaká byla historie vývoje černých kuchyní opravdu dost zvláštní záležitost. Tyto kuchyně byly vždy v přízemních částech, jelikož se původně stavěly mimo objekty, a teprve postupnými dostavbami se stávaly součástí daného místa,“ uvedla kastelánka hradu Seeberg Hana Cestrová.

Podoba tato černé kuchyně pochází z renesanční přestavby na přelomu 15.-16. století a dle kastelánky sloužila prakticky až do 80. let minulého století, kdy si tady dobrovolníci, kteří zachraňovali hrad, ještě vařili guláš a pokoušeli se péct v peci.

„Černá kuchyně obecně byla vždycky místo, kde byl otevřený oheň. Postupně se se z toho stával jakýsi ohništní prostor. Oheň byl odváděn velkým komínem. Často zde býval ještě takzvaný dymník, který byl v oblouku, aby kouř nešel přímo do místnosti, ale byl opravdu odváděn komínem pryč. Tady se bohužel z dymníku zachovala jen jedna patka,“ osvětlila obecné fungování černých kuchyní v minulosti Hana Cestrová.

Hrad Seeberg rozhodně stojí za návštěvu

„Co se týče vybavení černé kuchyně, určitě zde bylo základní nádobí jako trojnožky, takzvané hrobcové hrnce, kotlíky, vždy byl nějaký stojan s rožněm na grilování a dále tady návštěvníci mohou vidět další pomůcky, jako je třeba máselnice, vědro na vodu, či nůše se dřevem. Na stole jsou také ukázky potravin používaných v období renesance,“ popsala kastelánka vybavení černé kuchyně na hradě Seeberg.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio