Houby jsou málo kalorické, pomůžou vám zhubnout

17. říjen 2022

Podle nutriční terapeutky Jaroslavy Kreuzbergové jsou houby nízkokalorické, jejich energetická hodnota je kolem 35 kcal na 100 g. Pokud si je šetrně připravíte, dobře vám poslouží v rámci hubnoucího programu.

Oblíbené smažené houbové řízky nejsou pro boj s nadváhou tou správnou volbou. Dušené houby představují lepší variantu, za předpokladu, že použijete minimum tuku. „Nádherně se s nimi hubne,“ vyzdvihuje jednu z mnoha předností hub Jaroslava Kreuzbergová, nutriční terapeutka z Fakultní nemocnice Plzeň. Mezi další pozitiva patří mj. obsah vitaminů A, B a D, betaglukanů, minerálů a vlákniny v houbách.

Relativní nevýhodou hub je jejich horší stravitelnost. „Na druhou stranu, jak se houby pomalu tráví, vy hned tak nemáte hlad. Takže se nebudete tolik přejídat, budete se cítit sytí, najedení, a to by také mohlo přispívat k hubnutí,“ uvažuje nutriční poradkyně. Doporučuje houbová jídla dobře zapít, varuje ale před zapíjením hub mlékem a alkoholem, s výjimkou piva. „Pivo nenapáchá takové škody, ovšem v přiměřeném množství. Když si dáte na houbový gulášek čtyři, pět piv, mohli byste v tomto případě hubnout i rychlým pohybem,“ směje se terapeutka.

Houby samy o sobě působí proti zácpě. Procházejí rychle střevy, čímž částečně omezují resorpci tuků. „Jak jsou hůře stravitelné, vytvoří střevní obsah, který rychle vyloučíte, s ním odchází i ten tuk. Houby mu nedovolí tolik se vstřebat. Ale že byste spolkli 10 dkg hub a zhubli kilo, obávám se, že takhle to nefunguje,“ uzavírá s humorem nutriční terapeutka Jaroslava Kreuzbergová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio