Houbová omáčka z čirůvky májovky zůstává bílá

25. květen 2020

„Když májovku rozříznete, setrvá bílá. A také omáčka s touto houbou bude bílá, nezbarví se do tmava, jako např. u některých hřibovitých,“ libuje si Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

Čirůvku májovku (Calocybe gambosa) nacházíme od dubna do června. Vyskytuje se zejména v sadech, parcích, zahradách, ve světlých listnatých lesích, často pod javory, v trávě. Její vůně je silně moučná, chuť spíše nevýrazná.

Hledejte ji, když kvete řepka

„Traduje se, že hlavní čas růstu májovky je v době kvetení řepky. Takže když začne kvést řepka, můžeme začít hledat májovky. Skončí kvetení řepky na polích a májovky už nejsou,“ říká mykolog Zdeněk Hájek.

Čirůvka májovka vás potěší svou masitostí

Průměr klobouku májovky může být 3 až 10 cm, je to mohutná, masitá houba. „Nejdříve polokulovitý klobouk se časem rozprostírá, ploše vyklenuje a mívá povrch s podvinutým okrajem. Je bílý, později krémový až smetanově nažloutlý. Lupeny jsou nizoučké, husté, bělavé, postupně do krémova,“ popisuje čirůvku májovku mykolog, „a protože jsou nízké, poskytuje houba poměrně velkou masu ke zpracování. Třeň bývá do 10 cm vysoký, tlustší, může dorůst až do 4 cm šířky. Často je břichatý, někdy směrem dolů zúžený, bělavý až krémový. Dužnina a vůbec celá májovka je pevná a bílá.“

Možná záměna s jedovatou závojenkou olovovou

Aby nedošlo k záměně čirůvky májovky s nebezpečnou závojenkou olovovou, radí Zdeněk Hájek vyhnout se pro jistotu sběru v lese: „Je lepší sbírat ji v zahradách a parcích, nechodit dál do lesa. Závojenka olovová většinou roste v hloubi lesa a ne v zahradách, obvykle později než májovka.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související