Hotely v Karlovarském kraji se i přes nárůst turistů stále ocitají v krizi

10. únor 2022 11:35

Počet turistů v Karlovarském kraji znovu pomalu roste. Za minulý rok se tu ubytovalo přes 700 tisíc lidí. Hoteliéři se ale dál potýkají s finančními potížemi.

Cestovní ruch sice minulý rok výrazně omezila pandemie koronaviru, přesto ale Karlovarský kraj zaznamenal nárůst ubytovaných turistů. Vychází to z aktuálně zveřejněných údajů Českého statistického úřadu, podle kterého loni přijelo do regionu přes 700 tisíc lidí. Ani to ale nestačilo, aby si některé hotely zvládly naspořit peníze, a i začátkem nového roku se ocitají v krizi.

Čtěte také

„Co se týká letní sezony, to jsme byli velmi spokojeni,“ uvedl Jiří Richter, ředitel hotelu Krakonoš v Mariánských Lázních. Oproti roku 2020 tam zamířilo víc turistů. „Vedle nás je Park miniatur, což je jedno z nejnavštěvovanějších míst, takže hodně lidí se u nás zastavovalo. Jenom díky tomu, že jsme byli skrblíci, jsme teď schopní přežít,“ dodal.

Pomohly státní vouchery

Ne každý hotel měl takové štěstí. Jiným hotelům pomohly především státní vouchery. Hoteliéři byli z tržeb ale schopni zaplatit jen běžné náklady za provoz. V současnosti jsou bez jakýchkoliv úspor. „Měli jsme leden, únor zavřeno. Nemáme teď ani na mzdy. Zaměstnancům dám jenom zálohu na mzdu,“ popsal situaci hotelu Čajkovskij v Karlových Varech jeho ředitel Jan Kronika.

Podobný problém řeší i další hotely ve městě. „Hotely obsazené byly, ale není to na to, aby si vytvářely rezervu na zimní měsíce. Dokud nepřijedou zahraniční hosté, kteří tady čerpají lázeňské procedury a kůru na tři týdny, hotely nebudou mít šanci, aby přežily mimo sezonu,“ vysvětlila primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio