Hotely v Karlovarském kraji mají srovnatelnou sezonu s dobou před epidemií

29. srpen 2022 09:00

Hotely v západočeském lázeňském trojúhelníku hlásí letos vydařenou letní sezonu. Navzdory chybějící početné ruské klientele se podařilo ubytovací prostory zaplnit českými i německými turisty. Ačkoli rezervují pobyty s menším předstihem než tomu bylo dříve, výhledy na podzimní měsíce jsou zatím dobré, řekli provozovatelé ČTK.

O ubytování v lázeňský hotelech v Mariánských Lázních je letos velký zájem. Společnost Léčebné lázně provozuje ve městě sedm hotelů. Šest z nich je obsazených z 80 procent, v jednom jsou stále ubytování uprchlíci z Ukrajiny. Návštěvnost je srovnatelná s dobou před epidemií koronaviru.

„Podařilo se nám dosáhnout této obsazenosti i bez rusky mluvící klientely. Dominuje nám český trh, začínají se vracet poměrně masivně němečtí hosté. Třetí skupinou jsou hosté z Izraele a čtvrtou minoritní jsou arabsky hovořící hosté," řekl generální ředitel Léčebných lázní Mariánské Lázně Karel Kalivoda.

Letní sezona se nakonec vydařila, i podzim pro hoteliéry vypadá nadějně

Ze dvou třetin mají mariánskolázeňské hotely delší léčebné pobyty, zbytek jsou krátkodobé, spíše rekreační. Česká klientela, pokud jde o samoplátce, má podle Kalivody zájem hlavně o kratší wellness pobyty. Hotely mají aktuálně obsazeno zhruba do října. Hosté rezervují pobyty s menším předstihem, zhruba měsíc dopředu.

Podle předsedy Krajské asociace hotelů a restaurací na Karlovarsku Jana Kroniky bylo letošní léto překvapivě pro hotely v Karlových Varech poměrně dobré, i výhledy do září jsou zatím dobré.

„Ze začátku letní sezony to vypadalo bledě, ale nakonec to vypadá poměrně dobře. Máme české klienty, ze zahraničních hostů hlavně hosty z Německa, ale ruské hosty žijící v Německu. Z dalších zemí do Karlových Varů míří hosté z Kazachstánu, Ázerbájdžánu a dalších východních rusky mluvících zemí. Ale i z Izraele, ale ti mají rádi hlavně hotely podél řeky Teplé, v centru lázeňské zóny," řekl ČTK Kronika, který je zároveň ředitelem hotelu Čajkovskij.

Několikatýdenní lázeňské pobyty nahrazují wellness víkendy

Podle Kroniky ale trvá trend, kdy místo vícetýdenních lázeňských pobytů mají hotely převahu několikadenních pobytů. „Jde o prodloužené víkendy nebo týdenní pobyty. Hotely musí i upravovat své služby, aby lépe vyhovovaly spíše wellness pobytům," uvedl Kronika.

Výhled na další měsíce je ale nejistý. Mění se i způsob objednávání pobytů. Místo objednávek na měsíce dopředu nyní převažují rezervace ze dne na den nebo maximálně na týdny dopředu. To je pro hoteliéry komplikovaná situace, zejména v době, kdy sami musí řešit rychlé změny v cenách energií.

V posledních dvou letech musely hotely čelit opatřením proti koronaviru a byly dlouho zavřené. Ale měly alespoň kompenzace od státu, upozorňuje Kronika. „Pro nás by bylo nejhorší mít otevřené hotely, ale žádné hosty," dodává.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio