Hotely a penziony se připravují na další vlnu rozvolnění

20. květen 2021 14:35

Česká republika se připravuje na další vlnu rozvolnění. Od pondělí 24. května se z rozhodnutí vlády můžou otevřít hotely anebo penziony. Na novou sezonu se proto začali chystat i v krušnohorském Božím Daru, kde byla většina penzionů a hotelů bez hostů téměř půl roku.

Dezinfekce, úklid pokojů a příprava restauračního zařízení. Tak vypadá v těchto dnech zázemí českých hotelů a penzionů. Jejich provozovatelé totiž můžou otevřít už od pondělí. Na zahájení sezony se proto chystají i v historickém hotelu Zelený dům v krušnohorském Božím Daru.

„Nejhorší byla vidina toho nekonečna, člověk nevěděl, kdy se to rozvolní, a měl pocit nejistoty. Už jsme přemýšleli i o tom, že tenhle obor zanikne,“ popsal uplynulé měsíce Václav Král, vedoucí provozu historického hotelu Zelený dům. Jeho interiéry se teď po týdnech a měsících ticha opět zaplnily personálem.

Nutná je rychlá příprava, první hosté se už v Zeleném domě začali hlásit. „Hned jak se ozvaly první zprávy, že by se hotely měly otevírat, lidé začali volat. Denně nám volá zhruba pět až deset lidí, kteří by o ubytování měli zájem,“ řekl Král.

Jeden z největších božídarských hotelů se v letos bude spoléhat hlavně na domácí turisty. Po zkušenostech z loňské velmi krátké sezony, velkou návštěvnost zahraničních klientů neočekává.

Více v reportáži:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio